Εφοδιασμένος με μια συστατική επιστολή του Άνθιμου Γαζή, ο Εμμανουήλ Ξάνθος έφτασε στην Πετρούπολη, στις 15 Ιανουαρίου 1820. Την επομένη, 16 Ιανουαρίου, υπέβαλε αίτηση να δει τον υπουργό. Ο Ιωάννης Καποδίστριας τον δέχτηκε κι άκουσε με προσοχή την πρότασή του. Ο Ξάνθος ζήτησε, ακόμη, να μεσολαβήσει ο υπουργός στον τσάρο για μυστική βοήθεια σε χρήματα και όπλα. Ο Καποδίστριας υποσχέθηκε να το σκεφτεί. Ξανασυναντήθηκαν τον Φεβρουάριο. Ο Καποδίστριας εξήγησε πως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’ ήταν αντίθετος με κάθε επαναστατική ενέργεια και γι’ αυτό έκρινε σκόπιμο να μη δεχτεί την τιμητική πρόταση: Καλύτερα θα βοηθούσε την επανάσταση ως υπουργός του τσάρου παρά ως πρώην υπουργός.
Οι φιλικοί στράφηκαν στον στρατηγό και υπασπιστή του τσάρου, Αλέξανδρο Υψηλάντη, που με προθυμία δέχτηκε την πρόταση. Στις 12 Απριλίου, ο Υψηλάντης έγινε αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στις 7 Οκτωβρίου, ενέκρινε το σχέδιο δράσης που είχαν ετοιμάσει ο Γρηγόριος Παπαφλέσσας και ο Γεώργιος Λεβέντης (το «σχέδιον γενικόν», όπως ονομάστηκε, που όριζε «ημέρα Χ» την 25η Μαρτίου 1821). Ξεκινούσε η μεγάλη προσπάθεια.
Οι Κεφαλλονίτες στην Φιλική Εταιρεία ήταν πολλοί εντός και εκτός νησιού. “Πολλοί” επίσης ήταν και το συνθηματικό των Κεφαλλήνων. Το “16” αντιστοιχούσε με την Κεφαλλονιά. Ανάμεσα στους ήταν ο Γεράσιμος Ανδρέα Λειβαδάς, οι Μαρίνος, Κωνσταντίνος και Ανδρέας Μεταξάς, οι Γεράσιμος και Αναστάσιος Φωκάς, οι Ηλίας, Βαγγέλης και Δανιήλ Πανάς, ο Δημήτριος Κοργιαλένειας, ο Δημήτριος Καμπίτζης, ο Ιωάννης Τυπάλδος – Φορέστης, ο τοποτηρητής του επισκοπικού θρόνου Αγαθάγγελος Τυπάλδος – Κοζάκης.
History Report – ΟΔΥΣΣΕΙΑ