Σεμινάρια για την Επτανησιακή Διατροφή

Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής:

Κεφαλονιά: Στη Γραμματεία του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (09:00-14:00) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: akorsian@teiion.gr

Ζάκυνθος: Στη Γραμματεία του Τμήματος Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (09:00-14:00) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: alexandra_ntouzevic@yahoo.gr

Λευκάδα: Στη Γραμματεία του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (09:00-14:00) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: gram_dep@teiion.gr

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ανδρέας Βιτωράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής (e-mail: a.vitoratos@yahoo.com, τηλ. 697 2811446)

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Σεμιναρίου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ζάκυνθος, 25-26 Ιανουαρίου & 31 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2014

Νέο Κτίριο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ζάκυνθος

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Ιανουαρίου 2014

09:00-10:00       Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Α΄] (Νίκος Ζήκος)

10:00-11:00       Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Β΄] (Νίκος Ζήκος)

11:15-12:15       Ο ρόλος των χώρων εστίασης στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος [Α΄] (Νίκος Ζήκος)

12:30-13:30       Ο ρόλος των χώρων εστίασης στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος [Β΄] (Νίκος Ζήκος)

13:30-14:30       Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα [Α΄] (Νίκος Ζήκος)

14:30-15:30       Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα [Β΄] (Νίκος Ζήκος)

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Ιανουαρίου 2014

09:00-10:00       Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών [Α΄] (Νίκος Ζήκος)

10:00-11:00       Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών [Β΄] (Νίκος Ζήκος)

11:15-12:15       Ο αγροτουρισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης – Οι παραδοσιακές συνταγές ως αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτουρισμού [Α΄] (Νίκος Ζήκος)

12:15-13:15       Ο αγροτουρισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης – Οι παραδοσιακές συνταγές ως αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτουρισμού [Β΄] (Νίκος Ζήκος)

13:30-14:30       Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων (Νίκος Ζήκος)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 Ιανουαρίου 2014

14:00-15:00       Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)

15:00-16:00       Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)

16:15-17:15       Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)

17:30-18:30       Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)

18:30-19:30       Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν – Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)

19:30-20:30       Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν – Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)

ΣΑΒΒΑΤΟ 1η Φεβρουαρίου 2014

09:00-10:00       Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)

10:00-11:00       Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)

11:15-12:15       Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)

12:15-13:15       Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)

13:30-14:30       Η σημασία του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας» σαν στοιχείο πιστοποίησης στην προβολή των υπηρεσιών των χώρων εστίασης (Φώτης Τσόπελας)

14:30-15:30       Θρεπτική αξία της παραδοσιακής διατροφής στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα (Φώτης Τσόπελας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 Φεβρουαρίου 2014

09:00-10:00       Γαστρονομική σημασία και ποιότητα των παραδοσιακών συνταγών στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα (Νίκος Περλέγκης)

10:00-11:00       Οι σύγχρονες μέθοδοι μαγειρικής στην παρασκευή των παραδοσιακών συνταγών – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα [Α΄] (Νίκος Περλέγκης)

11:15-12:15       Οι σύγχρονες μέθοδοι μαγειρικής στην παρασκευή των παραδοσιακών συνταγών – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα [Β΄] (Νίκος Περλέγκης)

12:30-13:30       Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Α΄] (Νίκος Περλέγκης)

13:30-14:30       Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Β΄] (Νίκος Περλέγκης)

14:30-16:30       Διενέργεια συζητήσεων, κατάθεση προβληματισμών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων. Απονομή βεβαιώσεων και κλείσιμο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου (Αριστοτέλης Μαρτίνης)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15.1.2014