Γράμμα από την Ιταλία

Αγαπητέ κ. Kavallieratos

Η μητέρα μου , Ευαγγελία Μαράτου , κατάγεται από τα  Ραζάτα της Κεφαλονιάς. . Παντρεύτηκε τον πατέρα μου , Giuseppe Luigi Locatelli ( Quinzano d’ Oglio , 1915-1974 ) , ένα λοχία του Ιταλικού πυροβολικού  που υπηρέτησε  στην Κεφαλονιά. Η μητέρα μου  τώρα ζει στο Quinzano d’ Oglio , στην επαρχία της Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία .

Ο πατέρας μου  αγωνίστηκε στο Αργοστόλι και Λακήθρα , πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς , δραπέτευσε από το ναυάγιο του πλοίου Arntèna και πήγε να αγωνιστεί με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών .

Μεταξύ των μαχητών του ΕΛΑΣ ήταν επίσης πρώτος εξάδελφος της μητέρας μου , Γεράσιμος ΚΑΓΚΑΣ . Ένας αδελφός αυτού , Κωνσταντίνος , 19-20 χρονών ήταν στην ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ. Πυροβολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944 . Ο Δημήτρης , ένας άλλος αδελφός της μητέρας μου , αφού ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου , θάφτηκε ζωντανός κάτω από πέτρες . Μερικοί περαστικοί ,  άκουσαν τα βογκητά του και τον έβγαλαν  από εκείνο τον  «τάφο» . Δύο άλλα άτομα από την οικογένεια της μητέρας μου, ο Χαράλαμπος και ο  Μπάμπης απειληθηκαν από τους Γερμανούς και πέρασαν στην Ηπειρωτική Ελλάδα.. Αναστάσιος, ο νεότερος αδελφός της μητέρας μου , κινείται εύστροφα στις κατεχόμενες από τους Γερμανούς  περιοχές και

μετέφερε μηνύματα για τους αντάρτες. Η  μητέρα μου θυμάται πολλά άλλα που θα γραφτούν(;) σύντομα .

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που έχει μείνει στην καρδιά μου .

Ζητώντας συγνώμη για την ελληνική μου δεν είναι απόλυτα σωστή , να στείλω ένα θερμό χαιρετισμό .

Angelo Locatelli

29.12.2013

Στη φωτογραφία βλέπουμε αφιέρωμα που έκανε η εφημερίδα  “Giornale Di Brescia στις 13-09-2013, στην κ. Ευαγγελία Μαράτου.

Τάσος Καβαλλιεράτος – Βλαχάτα Σάμης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7.1.2014