β) Το ρεπερτόριο των χορωδιών της Κεφαλονιάς ήταν ως επί το πλείστον , επτανησιακά παραδοσιακά, καντάδες, ελάχιστα χορωδιακά από όπερες κ.τ.λ. Η καινοτομία εδώ, είναι η απόδοση έργων από το ρεπερτόριο της παγκόσμιας λόγιας χορωδιακής μουσικής από τις εποχές της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, του Κλασσικισμού και του Ρομαντισμού, το οποίο η γυναικεία χορωδία απέδιδε επί αρκετά χρόνια σε ικανοποιητικό ποιοτικό επίπεδο, σε πείσμα του ντόπιου μουσικού γούστου, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της Φ.Σαμαρά.
γ) Οι χορωδίες στην Κεφαλονιά προσέλκυαν κατά πλειοψηφία κανταδόρους, λάτρες της παραδοσιακής επτανησιακής κοσμικής και τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής. Η καινοτομία της γυναικείας χορωδίας της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ είναι ότι προσελκύει άτομα , διευρυμένου και πιό σύγχρονου μουσικού γούστου, που τους αρέσει να τολμούν το καινούριο άκουσμα.
Θεωρώ ότι αυτό ακριβώς χρειάζεται η χορωδιακή πράξη στο νησί μας την ΑΝΑΝΕΩΣΗ.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ έμψυχου υλικού, ΑΝΑΝΕΩΣΗ ρεπερτορίου, ΑΝΑΝΕΩΣΗ τρόπου λειτουργίας, ΑΝΑΝΕΩΣΗ κοινού που παρακολουθεί τις χορωδιακές συναυλίες, ΑΝΑΝΕΩΣΗ μουσικού γούστου.
Η Γυναικεία Χορωδία της τότε Δ.Ε.Π.Α.Ψ και μετέπειτα Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ , είναι δυστυχώς το μοναδικό χορωδιακό σύνολο που ξεφεύγει από την παραδοσιακή πεπατημένη και μπορεί υπό συνθήκες συνεχώς βελτιούμενες, να προσελκύσει και ηλικίες και νοοτροπίες πιο συγχρονισμένες σε τούτη την εποχή.
Αυτό διαπίστωσα στην τελευταία παρουσία τους στο θέατρο Κέφαλος , στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ και αισθάνθηκα χαρά και ικανοποίηση γιατί πέρυσι τέτοια εποχή, με την παρότρυνση του Άγγελου Κωνσταντάκη , βοήθησα ώστε η χορωδία αυτή να συνεχίσει να υπάρχει ως τμήμα του δήμου Κεφαλονιάς και να μην υποστεί , όσο ήταν δυνατόν, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της όποιας οργανωτικής αδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Άγγελος Μουρελάτος αποδεικνύεται μέχρι στιγμής , άξιος και ικανός να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της χορωδίας σε με καινούρια περίοδο με νέα δεδομένα.
Η τοπική κοινωνία αλλά και οι υπεύθυνοι του πολιτισμού πρέπει να στηρίξουν ως μελλοντική πολιτιστική επένδυση τη γυναικεία χορωδία του δήμου, ώστε να ανανεώνεται και να συνεχίσει να παράγει το είδος της μουσικής πέραν του παραδοσιακού , το οποίο έτσι κι αλλιώς υπηρετείται επάξια από τα υπόλοιπα χορωδιακά σύνολα του νησιού μας.
Μακάρι να υπάρξουν ανάλογες προσπάθειες και στο μέλλον, αυτοδιοικητικής ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν έχει σημασία , για να μπορέσει η Κεφαλονιά να δικαιολογήσει κάποια στιγμή, τη φήμη της στο πανελλήνιο, ως κέντρο χορωδιακής πράξης της χώρας.
Το εύχομαι και με τις δυνάμεις μου, έστω και από μακρυά , θα προσπαθώ να επηρεάζω με λόγια και έργα, προς αυτή την κατεύθυνση.
Χρειάζεται λοιπόν ΑΝΑΝΕΩΣΗ , σε κάθε τομέα πολιτιστικής δράσης και κυρίως στα χορωδιακά πράγματα του νησιού , προς απόκτηση ισχυρής πολιτιστικής ταυτότητας. Προς το παρόν η γυναικεία χορωδία το προσπαθεί και στο μέτρο των δυνατοτήτων της το πετυχαίνει και με τις κατάλληλες οργανωτικές κινήσεις, θα το βελτιώσει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά. Ας το ακούσουμε όλοι οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό μεσα σε αυτούς κι εγώ, για να ξεβαλτώσουμε.
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23.12.13