21 Δεκεμβρίου 1958: Η 5η Γαλλική Δημοκρατία

Τον Μαντές Φρανς διαδέχτηκε ο ευρωπαϊστής Εντγκάρ Φορ. Στις 25 Μαρτίου του 1957, στο Καπιτώλιο, υπογράφονταν οι «συμφωνίες της Ρώμης», με τις οποίες ιδρύθηκαν η ΕΟΚ και η Ευρατόμ.

Οι Γάλλοι μάλλον αδιαφόρησαν. Τους απασχολούσε η Αλγερία. Στη δίνη της κρίσης για το μέλλον των γαλλικών αποικιών στη Βόρεια Αφρική, την 1η Ιουνίου του 1958, πρωθυπουργός της Γαλλίας ανέλαβε ο ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και πρώτος μεταπολεμικός ηγέτης της Γαλλίας, στρατηγός Κάρολος ντε Γκολ, επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.

Στις 28 Νοεμβρίου του 1958, η Μαυριτανία έγινε αυτόνομη δημοκρατία μέσα στα πλαίσια της Γαλλικής Ένωσης. Μαζί της αυτονομήθηκαν και οι πρώην γαλλικές αποικίες Γαλλικό Κονγκό, Τσαντ, Μαλί, Γκαμπόν και Σενεγάλη. Ακολούθησαν Κεντρική Αφρική, Νιγηρία, Δαχομέη, Ακτή Ελεφαντοστού και Άνω Βόλτα.

Ο ντε Γκολ προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Ένα νέο σύνταγμα δημιουργήθηκε: Κοινοβουλευτική δημοκρατία με αυξημένες εξουσίες στον πρόεδρο. Η 5η Γαλλική Δημοκρατία είχε γεννηθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου 1958, ο Κάρολος ντε Γκολ εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας της Γαλλίας, με το 78,5 % των ψήφων του εκλογικού σώματος. Κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας του για δέκα χρόνια, έβαλε βέτο στην είσοδο της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ, ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ, προχώρησε στην απεμπλοκή της Γαλλίας από την Αλγερία, αντιμετώπισε μια δεκάδα απόπειρες δολοφονιών σε βάρος του, τα έβγαλε πέρα με τα γεγονότα του Μάη ’68 και παραιτήθηκε, επειδή οι Γάλλοι, σε ένα από τα αλλεπάλληλα δημοψηφίσματά του, αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις προτάσεις του για κάποιο διόλου μείζονος σημασίας θέμα (28/4/1969).

Ηistory Report – ΟΔΥΣΣΕΙΑ