Μια σειρά νέα κόμματα πήραν νομική υπόσταση,το επόμενο δεκαήμερο: Στις 11 το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου και χρώμα το πράσινο. Στις 14 η ΝΔ (Νέα Δημοκρατία) με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και χρώμα το γαλάζιο και η ΕΑ (Ενωμένη Αριστερά) με πρόεδρο τον Ηλία Ηλιού και χρώμα το κόκκινο. Και στις 19, η ΕΚ-ΝΔ (Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις), που αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΔΗΚ (Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου), με αρχηγό τον Γεώργιο Μαύρο και χρώμα το πορτοκαλί.
Οι πρώτες από τον Φεβρουάριο του 1964 ελεύθερες εκλογές έγιναν στις 17 Νοεμβρίου του 1974, πρώτη επέτειο της σφαγής στο Πολυτεχνείο. Η ΝΔ κυριάρχησε με 54,37% και 220 βουλευτές. Ακολούθησαν η ΕΚ – ΝΔ (με 20,42% και 60 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (13,58% και 12 βουλευτές) και η ΕΑ (9,47% και 8 βουλευτές). Τα υπόλοιπα κόμματα καταποντίστηκαν. Με απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η έναρξη της νέας βουλής αναβλήθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου, επομένη του δημοψηφίσματος για το πολίτευμα της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση στο πολιτειακό, απαγόρευσε σε όσους ανήκαν στη ΝΔ να εκδηλωθούν και σύστησε στους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Τη νύχτα της Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου του 1974, ο λαός είχε ξεχυθεί στους δρόμους και πανηγύριζε την οριστική νίκη της δημοκρατίας: 69,18% του ελληνικού λαού είχαν ψηφίσει «όχι στη βασιλεία», έναντι 30,82% που ψήφισαν «ναι». Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τους βουλευτές ξενυχτισμένους, έγινε ο αγιασμός της νέας βουλής το πρωί της Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου. Το απόγευμα, πρόεδρος του σώματος εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου. Την επομένη, συμπληρώθηκε η εκλογή του προεδρείου της βουλής και, στις 11 του μήνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διάβασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Η τριήμερη συζήτηση επί των δηλώσεων έκλεισε με την ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε αργά τη νύχτα,14 Δεκεμβρίου. Τα γεγονότα πήραν τη φυσιολογική τους πορεία:
Ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης παραιτήθηκε από πρόεδρος της δημοκρατίας στις 15 Δεκεμβρίου. Στις 18, η βουλή εξέλεγε νέο προσωρινό πρόεδρο το μέλος της Μιχαήλ Στασινόπουλο. Στις 7 Ιανουαρίου του 1975, η κυβέρνηση κατέθετε σχέδιο νέου συντάγματος, λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή ετυμηγορία που με το δημοψήφισμα απαιτούσε πολίτευμα προεδρευομένης δημοκρατίας. Η κοινοβουλευτική επιτροπή για το σύνταγμα ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 28 Μαρτίου. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος συνεδριάσεων της ολομέλειας. Στις 7 Ιουνίου του 1975, με το 12ο ψήφισμα της βουλής, η Ελλάδα αποκτούσε το νέο της δημοκρατικό σύνταγμα. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 9 Ιουνίου, και ίσχυσε από τις 11 του ίδιου μήνα. Ο προσωρινός πρόεδρος παραιτήθηκε. Η βουλή εξέλεξε πρώτο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 19 Ιουνίου, το μέλος της Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ορκίστηκε στις 20 Ιουνίου του 1975.
History Report – ΟΔΥΣΣΕΙΑ