Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Δημοτικής Περιφέρειας Σάμης: Η επαρχία Σάμης ένας Δήμος. Ή τώρα ή ποτέ!

Έγινε χτες στη Σάμη η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με θέμα το «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους Δήμους. Παρόντες ο Δήμαρχος κ. Παρίσης, οι επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων Κεφαλονιάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι ( δες φωτό ) και πλήθος κατοίκων. Κατάμεστη λοιπόν η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Σάμης ( πρώτη φορά τόσος κόσμος ) και την Σνέλευση άνοιξε η Πρόεδρος του Τ.Σ. Σάμης κ. Όλγα Αντωνάτου Βαλσάμου, η οποία ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντος Δημοσιογράφου ( από τα Κομιτάτα ), Χρήστου Θεοχαράτου.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και ομοψυχίας των παραγόντων και των κατοίκων για τους κοινούς στόχους και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Παρίσης. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης του Δ.Σ. Κεφαλονιάς για τέσσαρις Δήμους, στις συναντήσεις του με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη για το θέμα…και μάλλον ανακουφισμένος μας είπε  «έχω τη διαβεβαίωση τη διαβεβαίωση πως θα παραμείνουμε ένας Δήμος» και συμπλήρωσε «βέβαια δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν» (!!!). Αναφέρθηκε στα χρέη των πρώιν Δήμων της Κεφαλονιάς και πως αποτελούν «τροχοπέδη» για την λειτουργία του ενιαίου Δήμου και έκλησε λέγοντας « η θέση μου είναι η θέση του Δ.Σ.  τέσσαρις Δήμοι η Κεφαλονιά αν δεν γίνει θα μπω μπροστά». Το λόγο μετά πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης κ. Θεοτόκης Καβαλλιεράτος  λέγοντας « να γίνουν τρεις Δήμοι με ενιαίες τις υπηρεσίες ΔΕΥΑΚ κλπ ). Ο Γιάννης Βαρούχας διάβασε το μήνυμα της βουλευτή « Ο Καλλικράτης απέτυχε, το ανάγλυφο του νησιού, το ελλιπές νομικό πλαίσιο,  οι καταργήσεις υπηρεσιών, η σοβαρή μείωση χρηματοδότησης  ( -62% οι κρατικές επιχορηγήσεις στους Δήμους ), δεν επιτρέπουν την λειτουργία ενός Δήμου στο νησί. Στηρίζω την όποια απόφαση  της Λαϊκής σας συνέλευσης.  Στο κατάντημα της Κεφαλονιάς φταίει και η Δημοτική Αρχή που εφαρμόζει πιστά τις κυβερνητικές αποφάσεις και δεν φέρνει στο Συμβούλιο πολιτικά ζητήματα.

Η πρόεδρος του Τ.Σ. Γριζάτων κ. Άννυ Καλιβωκά είπε…» κάποιος κάνει το σπασμένο τηλέφωνο στη περίπτωση αυτή, η Σάμη έγινε νεκροταφείο, ζητάμε τρεις Δήμους και ένας εξ’ αυτών να είναι η επαρχία Σάμης.

Η πρόεδρος του Τ.Σ. Καραβομύλου κ. Βίκυ Βαλλάτου είπε… «έπρεπε πρώτα να αποφανθούν τα τοπικά συμβούλια και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο για το αριθμό των νέων Δήμων Κεφαλονιάς.  Ζητάμε τρεις Δήμοι η Κεφαλονιά με την επαρχία Σάμης να είναι ένας εξ’ αυτών».

Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Πουλάτων κ. Νίκος Βουτσινάς ζήτησε το ίδιο με τις προλαλήσαντες συναδέλφους του.

Ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Πυργιού είπε… « Το Πυργί δεν υπάρχει πια…»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης κ. Δημήτρης Φιοραβάντες, τάχθηκε υπέρ τεσσάρων Δήμων.

Ο επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Μάρκος Κοτσιλίνης… «Δημοκρατική διαδικασία η αποψινή, γέμισε η αίθουσα από αγανάκτηση. Ο Δήμος δεν λειτουργεί γιατί δεν ήταν σωστή η ένωση, να «σπάσει» ο Δήμος, θα παλέψουμε για Δήμο Σάμης με Πύλαρο-Έρισσο και Σάμη μαζί».

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς» μίλησε για « την εγκατάλειψη της Σάμης, την έλλειψη αντιδημάρχου Σάμης, για τον μνημονιακό νόμο περί Καλλικράτη, για το ότι ό Δήμος δεν διεκδικεί, να αρπάξουμε την ευκαιρία και να παλέψουμε να «σπάσει» ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς, η Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το θέμα, μαζί με τη κοινωνία να παλάιψουμε για τη διάσπαση του Δήμου, στηρίζουμε Δήμο Σάμης με όρια τα όρια της επαρχίας Σάμης».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Νίκος Γκισγκίνης… «Η αγανάκτηση έχει φέρει τον κόσμο εδώ, να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο στην Σάμη, ο Καλλικράτης είναι το δεύτερο κεφάλαιο του μνημονίου, δεν είναι πρωτεύον το χωροταξικό, το νομοθετικό πλαίσιο είναι το κυρίαρχο και η Δημοτική Αρχή δεν εισπράττει διαπιστωμένες οφειλές από γνωστό λατόμο της Κεφαλονιάς και γνωστό επιχειρηματία… να γίνει η αγανάκτηση αγώνας».

Να πούμε πως σε κάποια στιγμή της συνέλευσης επικράτησε ένταση με κίνδυνο να διακοπεί η διαδικασία. Οι κάτοικοι αγανακτησμένοι από την εγκατάληψη και περιφρόνηση της Σάμης από την Δημοτική Αρχή, έστρεψαν την κουβέντα στα προβλήματα της περιοχής με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να επικρατήσει πανδαιμόνιο στην αίθουσα. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, συνεχίστηκε η συζήτηση πάνω στο θέμα της διάσπασης του Δήμου και ο Δήμαρχος αποδέχτηκε πρότασή μας να γίνει ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο στην Σάμη, πριν τις γιορτές των Χριστουγένων, με θέμα τα προβλήματα της περιοχής.

Οι υπόλοιποι σύμβουλοι αλλά και κάτοικοι που πήραν τον λόγο (Κατερίνα Κουταλά,  Γαβρίλης Μανωλάτος, Ζήσιμος Βαγγελάτος, Γεράσιμος Καβαλλιεράτος Κοσκινιώτης, Παναγής Δρακουλόγκωνας,Γιώργος Καβαλλιεράτος, Δημήτρης Δημουλάς, Αντώνης Καλιβωκάς, Δημήτηρς Τζανετάτος,

τάχθηκαν όλοι στην δημιουργία Δήμου Σάμης με όρια τα όρια της επαρχίας Σάμης. Διαφοροποιήθηκαν οι εκπρόσωποι της  «Λαϊκής Συσπείρωσης κκ. Νίκος Αθανασάτος και Σταύρος Γρηγορόπουλος « Πρώτα το νομοθετικό πλαίσιο και μετά το χωροταξικό». Την πρόταση αυτή κατέβασαν και στην ψηφοφορία που έγινε στο κλείσημο της Συνέλευσης. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος προκληθείς από τον Πρόεδρο της Άσσου κ. Παπασπυράτο, διαβεβαίωσε τουςς παραβρισκόμενους… « είμαι μαζί σας, στηρίζω το αίτημά σας για επαρχία Σάμης = Δήμος Σάμης ). Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση του προεδρείου « η επαρχεία Σάμης να αποτελέσει έναν ξεχωριστό Δήμο» ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους παραβρισκόμενους ( η πρόταση της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» πήρε δύο (2) ψήφους).

Σταχυολογώντας στα της χτεσινής συνέλευσης… εκείνο που φάνηκε και συζητήθηκε και στα «πηγαδάκια» μετά την λήξη της Συνέλευσης είναι ότι ο Δήμαρχος δεν έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση. Στην αρχή μας είπε «στηρίζω την απόφαση του Δ.Σ. Κεφαλονιάς για τέσσαρις Δήμους», μετά μάλλον ανακουφισμένος « δεν θα γίνει τίποτα, θα μείνει η κατάσταση ως έχει ( ένας Δήμος ), μετά πιεζόμενος «στηρίζω και θα παλέψω μαζί σας για Δήμο Σάμης» και οι πληροφορίες που έρχονται από Αθήνα είναι πως … οι μάχες που δίνονται στο Υ. Ες.

είναι στην κατεύθυνση του ενός Δήμου (!!!) Με λίγα λόγια δεν έπεισε χτες για την υποστήριξή του ως προς το αίτημα των κατοίκων της Σάμης για δημιουργία «Δήμου Σάμης». Νομίζουμε λοιπόν πως από δω και πέρα θα πρέπει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και με την συμμετοχή κατοίκων στις διαβουλεύσεις με τον Υ.Ες. όπως πρότεινε ο Γιώργος Καβαλλιεράτος, η Δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις που συμφωνούν με το αίτημα των κατοίκων της Σάμης, της Πυλάρου και της Ερίσσου, να δώσουν την «μάχη» με ειλικρίνεια και με γνώμονα το συμφέρων των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Τα τοπικά συμβούλια, να κάνουν το αυτονόητο… να αφουγκραστούν την κοινωνία και να παλέψουν στην κατεύθυνση της χτεσινής συνέλευσης χωρίς “να νερώσουν το κρασί τους” και να παραβλέψουν οποιαδήποτε πίεση προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχόρητο, δεν λειτουργεί τίποτα στην περιφέρεια του νησιού, η κατάργηση υπηρεσιών αλλά και η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί την καθημερινότητα των πολιτών… «έχουν φέρει τον κόσμο στα κάγκελα».

Η χτεσινή έκρηξη των κατοίκων της Σάμης ήταν ένα μικρό δείγμα το πώς αισθάνεται και πως βιώνει ο κόσμος και τις συνέπειες του μνημονίου αλλά και την εγκατάλειψη από την Δημοτική Αρχή τρία χρόνια τώρα. Το μοντέλο απέτυχε, πρέπει να δράσουμε, είναι ζήτημα ύπαρξης της περιφέρειας του νησιού μας η διάλυση του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, είναι ζήτημα ύπαρξης για την επαρχία Σάμης το «στήσιμο» του Δήμου Σάμης. Η συζήτηση άνοιξε… ή τώρα ή… αργότερα ίσως είναι πολύ αργά!!!

Υ.Γ. Σε έκτακτο Συμβούλιο ο Σύλλογος Σάμης ο «Αιγιαλός», ζητάει την ίδρυση Δήμου Σάμης με όρια  τα όρια της επαρχίας Σάμης.

Tάσος Καβαλλιεράτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.12.13