Όμως η ομορφιά του κτηρίου δεν μπορεί να ομορφύνει την απάνθρωπη συμπεριφορά του Maitland.. Την καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπάτηση του αποικιακού ψευτοσυνταγματος, που αυτός επέβαλλε, τους απαγχονισμούς, τα απίστευτα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις δημεύσεις περιουσιών, την άθλια , υπό τον προσωπικό του έλεγχο λειτουργία της υψηλής αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας .
Δεν θα εξαγνίσει την τουρκοφιλία του,τη συνεργασία του με τον Αλή Πασά για την αρπαγή, από την Αγγλία, και αυτής ακόμα της Πελοποννήσου, την κατάδοση της Φιλικής Εταιρείας, την προσπάθεια εξαγοράς του Περραιβου για να καταθέσει σε βάρος του Καποδίστρια.(Στοιχεία και πηγές τεκμηριωσης των ως άνω, ακόμα από αγορεύσεις στο Αγγλικό κοινοβούλιο, στη διάθεση των ενδιαφερομένων).
Η ομορφιά του περιστυλίου δεν εξευγενίζει το αποκρουστικό πρόσωπο της Αγγλικής κατοχής.
Το περιστύλιο αποτελεί μνημείο ξενοδουλειας.
Δεν είναι, γενικά και αόριστα, προσφορά Κερκυραίων εγγενών. Είναι προσφορά εκείνων των εγγενών που προσκολληθήκαν στο Μaitland, αποδέχτηκαν, την αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες μετατροπή των Ιονίων σε αποικία, την επιβολή αποικιακού συντάγματος ,την αυθαίρετη κατάργηση της Επτανησιακης Γερουσίας και εξορία των διαφωνούντων Γερουσιαστών.
Αποδέχθηκαν αντί Επτανησιακής Γερουσίας να λειτουργεί μόνον το Κερκυραϊκό της τμήμα και μάλιστα σε ρόλο εγχώριου σωματείου.
Ας δούμε πως περιγράφει ο Επτανήσιος Ιστορικός Παναγιώτης Χιώτης (γνωστός για τα φιλο-αγγλικά του αισθήματα), τους προσκολληθέντες στην Αγγλική εξουσία. Σε αντίθεση με όσους αρνήθηκαν και αντιστάθηκαν στην οικειοποίηση της πατρίδας τους.
«Έτεροι όμως και οι ιδιοτελέστεροι εθεώρουν ότι ενεχείριζεν.η συνθήκη εις τους Αγγλους πλήρη εξουσίαν. Παρ’αυτών θα ηδύναντο να ωφελούνται, εάν προσήνιοι και ευπειθείς και άνευ αντιρρήσεως προσέφερον πολιτικάς υπηρεσίας προς αυτους..».(Ιστορία του Ιονίου Κράτους, Τόμος Α,σελ 53.)
Η απόφαση ελήφθη από την Γερουσία υπό την προεδρία του Βαρόνου Θεοτόκη. Έν Κατά τον Χιώτη «Τοιόύτον δηλαδη έναν εκ των ιδιοτελεστέρων) προσελάβετο ο Μαιτλανδ εις την προεδρίαν της Γερουσίας αντί του γηραιού δημοκρατικού κόμητος Σορδίνα ανηκοντος εις την μερίδα των ανεξαρτήτων..Το κοινόν της Κέρκυρας επροτεινε δια συνεισφοράς να ανεγερθει το μνημείο..
«Αυτή την εποχή συνεχίζει, ο Χιώτης, οι νοημονέστεροι και ακεραιότεροι στο χαρακτήρα, εκ των προυχόντων, οι αποκαλούμενοι ανεξάρτητοι, οι οποίοι είχαν γευθει τα αγαθά της ανεξαρτησίας υπό την Επτανησιακή Πολιτεία, ανέμεναν μετά την συνθήκη των Παρισίων να διατηρηθεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία των Νησιών και τον Αρμοστή να μην έχει ανάμειξη στα εσωτερικη διακυβέρνηση»..
Αντίθετα. «Οι δε χαμαιζηλοι και οι εις ιδιοπάθειαν και φιλοδοξίαν το κοινόν συμφέρον της πατρίδος έχοντες, σίτινες και σκιόφοβοι χλευαστικώς εκαλούντο, τυφλήν υποταγήν τοις παρεκελεύμασι του Αγγλου Αρμοστού εβούλοντο να παρέχωσι»….Έτοιμοι να προσφέρουν με προθυμία κάθε υποστήριξη στη πολιτική των προστατών και όταν αυτή ήταν ενάντιας στα συμφέροντα του τόπου τους.
Αυτοί ήταν που προσέφεραν το περιστύλιο. Αυτοί ήταν που δέχτηκαν να παίζουνε το ρόλο του Γερουσιαστή όταν Ο Μαιtland κατήργησε παρανόμως τους συνάδελφους, τους Ρωμα, Μεταξά, Φλαμπουριαρη, Στεφανιτση.
Ας μη συγχέουμε λοιπόν την υποτέλεια με την Ευγένεια. Αυτοί που προσέφεραν το περιστύλιο όταν υποτελείς.
Ένα απλό σύμπλεγμα βράχων από τα Επτάνησα συμπληρωμένο και από ένα βράχο των Παξών, της Ερίκουσας των Οθωνών ,των Αντικυθήρων (που υπηρξαν (μαζί με τα Κύθηρα) τόποι εξορίας, κατά την Αγγλοκρατία, μπορει να αποτελέσει ένα λιτό Μνημείο των θυμάτων της Αγγλοκρατίας. Εν όψει των εκατόν πενήντα χρόνων από την Ένωση οφείλουμε να τιμήσουμε κατάρχήν με ένα μνημείο και στη συνεχεία με τρόπο ζωής, όσους αντιστάθηκαν στην ξενοκρατία την βία και την αυθαιρεσία.
Γιώργος Σκλαβούνος
Φωτογραφία: Στην Κολώνα όπου υπάρχει η αναθηματική πλάκα “Τη Δόξα των Βρεταννών”! Μήπως και στην Κεφαλλονιά πρέπει να δούμε το θέμα των θυμάτων της Αγγλοκρατίας;
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.11.13