ΑΝΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Και ενώ στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά, η εικόνα στις μεσογειακές χώρες είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα elies-ladikalamatiano.gr του συμπατριώτη μας Θαν. Μαυρούλη η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: «Θα ξεπεράσει τους 700.000 τόνους φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, επιστρέφοντας στα συνηθισμένα παραγωγικά επίπεδα ύστερα από την δραματική περσινή πτώση. Σημαντική η παραγωγή και στην Καταλονία, ενώ πιο περιορισμένη προβλέπεται η σοδειά στις εσωτερικές ισπανικές περιοχές. Ετσι οι τελευταίες εκτιμήσεις δίνουν την φετινή ισπανική παραγωγή ανάμεσα στους 1.300.000 και τους 1.350.000 τόνους. Σε αύξηση στην Ιβηρική και η παραγωγή της Πορτογαλίας με εκτιμήσεις που την δίνουν κοντά στους 80.000 τόνους.
Σε αύξηση προβλέπεται και η ιταλική ελαιοπαραγωγή. Σε πρώτη θέση με αυξημένη παραγωγή η Απουλία, οι βόρειες περιοχές και η Σαρδηνία, σε κάμψη η Καλαβρία. Οι εκτιμήσεις των Ιταλών παρατηρητών ανεβάζουν την ιταλική παραγωγή κοντά στους 350.000.
Καλή η εκτιμώμενη παραγωγή της Τυνησίας (περίπου 100.000 τόνους) και του Μαρόκου (γύρω στους 80.000 τόνους), ενώ σε πτώση εκτιμάται η τουρκική παραγωγή (140.000 τόνους).
Οι ελληνικές εκτιμήσεις κατεβάζουν την ελληνική παραγωγή στους 200.000 περίπου.
Ενώ τα συνολικά αποθέματα στην Ισπανία σήμερα ανέρχονται κάτι πιο πάνω από τους 300.000 τόνους, κατά τον ισπανικό οργανισμό ελαιολάδου, στην Ιταλία και στην Ελλάδα τα αποθέματα οδηγούνται ταχέα προς εξάντληση. Ας σημειωθεί ότι και τα ισπανικά αποθέματα αρκούν άνετα μέχρι την άφιξη της νέας ισπανικής σοδειάς στα τέλη του Δεκεμβρίου».
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Με βάση τα στοιχεία αυτά στην ιστοσελίδα σχετικά με τις τιμές γίνεται η εκτίμηση ότι: «Οπωσδήποτε ο προβλεπόμενος όγκος της ισπανικής παραγωγής θα καθηλώσει τις τιμές στις ισπανικές αγορές πλησιέστερα στα επίπεδα του 2011/2012. Πιο δύσκολο τουναντίον είναι να προβλέψει κανείς τον βαθμό της επιρροής αυτής της πτώσης των ισπανικών τιμών στην παραγωγή στις ιταλικές και ελληνικές αγορές. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στις ελληνικές αγορές ο πραγματικός όγκος της ελληνικής παραγωγής και η ποιότητά της δεδομένου σχεδόν του προβλεπόμενου υψηλού όγκου παραγωγής στην Τυνησία και στο Μαρόκο».
Οι επιπτώσεις στην αγορά της Ισπανίας είναι ήδη ορατές καθώς σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ Ν. Μιχελάκη οι τιμές από 2,70-2,80 ευρώ το κιλό τον Αύγουστο, τα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για τη φετινή παραγωγή ήδη έπεσαν στα 2,30-2.40 ευρώ. Ενώ σύμφωνα με το Βασίλη Ζαμπούνη στο olivenews.gr τα καλά έξτρα παρθένα έχουν κατέβει στα 2,50 ευρώ το κιλό και εκτιμά ότι λόγω του ύψους της ισπανικής παραγωγής «φυσικό ακόλουθο, οι τιμές να κατρακυλούν, καταρχήν στην Ισπανία, αλλά και στη συνέχεια να επηρεάζουν πτωτικά και Ιταλία και Ελλάδα».
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Σοβαροί φόβοι εκφράζονται πλέον και για το κόστος παραγωγής καθώς οι παραγωγοί “απειλούνται” από τον τρόπο υλοποίησης του εργόσημου. Τα προβλήματα αναδείχτηκαν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στην σύσκεψη η οποία έγινε στα Φιλιατρά πριν από λίγες ημέρες. Οι φόβοι ότι δεν θα μαζευτούν οι ελιές με την εφαρμογή στην πράξη των ρυθμίσεων σε σχέση με την απασχόληση αλλοδαπών εργατών είναι έκδηλοι, καθώς πολύ λίγοι πληρούν τις προβλέψεις νομιμότητας. Ενώ πολλά συνεργεία τα προηγούμενα χρόνια στηρίζονταν στην απασχόληση μεταναστών συγγενών κάποιων που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, οι οποίοι έμπαιναν στη χώρα για τις ελιές και έφευγαν πάλι με το τέλος της περιόδου. Η έλλειψη χεριών μπορεί να οδηγήσει και στην εκτίναξη του κόστους ή σε καταστάσεις απρόβλεπτες με δεδομένο το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στην κοινωνία. Ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία μια ρύθμιση που θα προσαρμόζει το μέτρο του εργόσημου και της απασχόλησης αλλοδαπών στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Το κλίμα τρομοκράτησης που καλλιεργήθηκε με τη σύλληψη αγρότη ο οποίος απασχολούσε αλλοδαπό με πλαστά έγγραφα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την παραγωγή και το κόστος της.
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η προσβολή από το δάκο είναι έντονη κατά περιοχές με επίδραση και στην ποιότητα του προϊόντος που θα παραχθεί. Διαμαρτυρίες υπήρχαν από την αρχή για τη δακοκτονία και όπως όλα δείχνουν θα επιβεβαιωθούν και στην πράξη κάνοντας ακόμη περισσότερο δύσκολη τη θέση των παραγωγών.
Πέραν όμως όλων αυτών υπάρχουν μονιμότερα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία για το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών χωρών. Η έλλειψη ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης και στο επίπεδο των επιχειρήσεων τυποποίησης και εξαγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, επηρεάζει αρνητικά τις τιμές όπως φάνηκε και από την περσινή περίοδο που η ισπανική παραγωγή ήταν εξαιρετικά μειωμένη. Η κρίση βαθαίνει ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται με πολύ πιο έντονο τρόπο στον ευρωπαϊκό Νότο και έχει ήδη αντίκτυπο στη μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου.
Από το καλοκαίρι ήδη η “ναυαρχίδα των αγορών”, το Bloomberg έγραφε ότι: «Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν μειωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο τις τελευταίες εβδομάδες αφού οι καταναλωτές στην Ισπανία και την Ιταλία έχουν δραστικά περιορίσει την χρήση του αντιδρώντας στη μικρή ποσότητα και τις υψηλές τιμές, όπως αναφέρει το “World Oil”. Οι καταναλωτές στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τις κυριότερες καταναλώτριες χώρες του κόσμου σε ελαιόλαδο, στράφηκαν σε φθηνότερα φυτικά έλαια, καθώς αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αύξηση της ανεργίας και μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αναφέρει σχετική γερμανική έκθεση».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/30580-xamili-timi-paragwgi-ladi
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13.11.13, Β. Λορεντζάτος