Στη μνήμη του Υποσμηναγού Γεωργίου Λυκούδη:ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 1940. Ο ΙΠΠΟΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ

Το Ιταλικό Πρακτορείο «ΣΤΕΦΑΝΙ» αναγγέλλει θριαμβευτικά ότι ο φημισμένος αεροπόρος Σμήναρχος ΡΑΦΑΕΛΟ ΠΟΝΤΣΙ γνωστός ως «Μαύρος Αετός» από τον πόλεμο της Ισπανίας ήλθε επικεφαλής του σμήνους του.  Ήταν δεινός αερομάχος με την μεγαλύτερη προβολή μεταξύ των συναδέλφων του και με πολλές καταρρίψεις στο ενεργητικό του. Το νέο της αφίξεώς του άναψε τα αίματα των Αεροπόρων μας, όλοι δήλωναν «παρών» στην αναμενόμενη αναμέτρηση. Κατά την RIVISTA AERONAUTICA σε σύσκεψη στα Τίρανα ο ΠΟΝΤΣΙ εξέφρασε τις ανησυχίες του Μουσολίνι και ανέπτυξε το νέο σχέδιο δράσης δηλ. ημερήσιες και νυχτερινές επιδρομές κατά της Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καλαμπάκας και Λάρισας για παράλυση κάθε επικοινωνίας και εφοδιασμό του Μετώπου.

Παραμονή Χριστουγέννων ο ΠΟΝΤΣΙ με άλλα πέντε αεροπλάνα «ΜΑΚΚΙ 200» απογειώνεται από το αεροδρόμιο ΓΚΑΡΙΜΠΟΛΝΤΙ ανατολικά των Τιράνων για επίθεση στον Ελληνικό χώρο. Λίγο αργότερα δύο ζεύγη «Μπεντζετέλ» και «Γκλαντιέιτορς» της 21ης Μοίρας με επικεφαλής  τον Σμήναρχο ΚΕΛΛΑ αναγκάζουν τα Ιταλικά σε αερομαχία. Ο Πόντσι καταρρίπτεται. Ο Υποσμηναγός ΣΑΝΤΡΟ ΤΖΕΑ του ίδιου Σμήνους καταθέτει την αναφορά του στον Πτέραρχο ΠΕΡΚΟΛΙ. «Πετούσαμε εγγύς των Ελληνικών ακτών του Ιονίου όταν δύο ζεύγη εχθρικών καταδιωκτικών εξόρμησαν ξαφνικά από τα σύννεφα και μας απέκοψαν το δρόμο προς το ελληνικό έδαφος. Η ορμή των αντιπάλων μας στρεφόταν κυρίως κατά του Πόντσι. Πως ήξεραν οι Έλληνες ποιος ήταν αφού όλοι πετούσαμε με τα ίδια αεροπλάνα»; Ο θάνατος του Ιταλού διαδόθηκε αμέσως και στην Ιταλία και το ραδιόφωνο της Ρώμης συνόδευε τα εγκωμιαστικά του σχόλια με πένθιμα εμβατήρια.

Την ημέρα των Χριστουγέννων γίνεται στην Αυλώνα επιβλητική επικήδεια τελετή για την μεταφορά του πεσόντος στην Ιταλία. Τιμητικά αγήματα αποδίδουν τιμές.

Κάποια στιγμή συνέβη κάτι το απρόοπτο, που το εγκωμίασε όμως και ο Ιταλικός και ο Διεθνής τύπος. Από την κατεύθυνση της νησίδας ΣΑΣΣΩΝ εμφανίζεται ένα Ελληνικό «Μπεντζετέλ» σε χαμηλή πτήση με μεγάλη ταχύτητα και πετάει ένα στεφάνι με δάφνες και αγριολούλουδα. Η μπλε και άσπρη κορδέλα γράφει «φόρος τιμής στον γενναίο αντίπαλο Ραφαέλο Πόντσι. Οι Έλληνες Αεροπόροι».

Ποια συναισθήματα αλήθεια δίδαξαν σε όλους οι Έλληνες Αεροπόροι μ’αυτό το εγχείρημα;

Πρέπει να είναι μάλλον σπάνιες τέτοιες συμπεριφορές στο πεδίον της μάχης σε διεθνές επίπεδο. Οι Έλληνες αεροπόροι εκτός από την μαχητική τους αξία έδειξαν ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικού μεγαλείου.

Πηγή: Στράτος Καλογερόπουλος

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για τις 8 Νοεμβρίου Εορτή των Ταξιαρχών και της Αεροπορίας.

Ασφαλώς μία τέτοια μέρα δεν θα ξεχάσουμε και το δικό μας παιδί, τον Υποσμηναγό (Ι) ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΥΚΟΥΔΗ, τον γιό του Παπά Θεόφιλου που στις 14 Οκτωβρίου 2004 χάθηκε στο Πήλιο με τους συναδέλφους του, τους Ιπτάμενους Επισμηναγούς Ι. Κομματά, Α. Σιούτα, Υποσμηναγό Γεωργ. Αντωνόπουλο, με δύο F-16 σε διατεταγμένη Υπηρεσία.

Το χώμα που σκεπάζει τα κορμιά τους να είναι ευωδιαστό στην αιωνιότητά τους.

Διονύσης Αρβανιτάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2.11.2013