ΑΠΟΠΛΟΥΣ: Υλοποίηση δράσεων πρωτογενούς πρόληψης

Σε πρώτο στάδιο προγραμματίζονται βιωματικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με θέμα: “Φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στο χώρο του σχολείου”. Τα προγράμματα αυτά είναι 4ήμερης διάρκειας και κάθε μέρα εκπαίδευσης διαρκεί 4 ώρες (συνολική διάρκεια, 16 ώρες). Το τετραήμερο εκτείνεται σε διάστημα 2 εβδομάδων και οι ώρες εκπαίδευσης είναι απογευματινές, εκτός του σχολικού ωραρίου.

Ενδεικτικά, η θεματολογία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Τεχνικές δημιουργίας και λειτουργίας βιωματικών ομάδων εργασίας στο χώρο της τάξης.

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών (επικοινωνία, διαχείριση συναισθημάτων, συνεργατικότητα, ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, κ.α.).

Το άγχος στο χώρο του σχολείου και η διαχείρισή του.

Η εξάρτηση ως ευρύτερη έννοια και κατανόηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του εξαρτημένου.

Παρουσίαση των υλικών πρόληψης “Δεξιότητες για Παιδιά του Δημοτικού”, “Στηρίζομαι στα Πόδια μου” και “Συζητήσεις Εφήβων” (Τα 2 τελευταία αφορούν τη β΄θμια εκπαίδευση).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν σε βιωματικές ομάδες  είτε στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης στο Αργοστόλι, είτε κατά τόπους στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευκολότερη προσέλευση των εκπαιδευτικών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οριστικές ημερομηνίες και ώρες θα γνωστοποιηθούν με νεότερη επικοινωνία μας, απ’ ευθείας με τις σχολικές μονάδες των ενδιαφερομένων.

Ως εκ τούτου, παρακαλούνται σε πρώτη φάση οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά  να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση του σχολείου τους, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό τους, τηλέφωνο επικοινωνίας και τόπο διαμονής.

Όσον αφορά περαιτέρω δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, είμαστε στη διάθεση των διευθύνσεων των σχολείων για την υλοποίησή τους. Ενδεικτικά, τέτοιες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

1.         Βραχεία παρέμβαση στους μαθητές στο χώρο του σχολείου από στελέχη του “Απόπλου”, πάνω στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις διάφορες μορφές εξάρτησης.

2.         Ευαισθητοποίηση των γονέων των μαθητών με σκοπό τη δημιουργία ομάδων γονέων με θεματολογία “Η Επικοινωνία στην Οικογένεια”.

3.         Ημερίδα για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς στο χώρο του σχολείου με θέμα “Internet και ηλεκτρονικό παιχνίδι: Το δικαίωμα των παιδιών στη χρήση του διαδικτύου και την ψηφιακή διασκέδαση και η πρόληψη των κινδύνων”.

Πέρα από αυτές τις ενδεικτικές δράσεις, ο “Απόπλους” είναι στη διάθεση των διευθύνσεων των σχολείων και των εκπαιδευτικών για οποιοδήποτε άλλο αίτημα υπάρχει και άπτεται των αρμοδιοτήτων μας. Για περαιτέρω ενημέρωση πάνω στο ρόλο και τις δράσεις του “Απόπλου” μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα μας στο www.apoplus.gr

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόταση ή απορία, είτε τηλεφωνικά στο 26710-27320, είτε μέσω fax στο 26710-27321, είτε μέσω e-mail στο apoplus@otenet.gr

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.10.13