Άρχισε η 4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ της Αθήνας στο πρώην Χρηματιστήριο

Η AGORA εδράζεται στις έννοιες της συνέλευσης και της συνάθροισης. Λειτουργώντας ως ζωντανός οργανισμός αλλά και ως εξαίσιο πτώμα (cadavre exquis), μορφοποιείται μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων και συνεργατικών εκδηλώσεων, περφόρμανς, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, προβολών ταινιών, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην AGORA τα έργα και οι θέσεις προτείνουν ό,τι έχουμε επειγόντως ανάγκη τη δεδομένη στιγμή: μια στάση κριτική και επίκαιρη, έτοιμη να επανεξετάσει παρελθούσες στρατηγικές της τέχνης και της ζωής, να αποδομήσει κυρίαρχους μύθους και να ανακαλύψει καινούριες, λειτουργικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές.

Η ΑΒ4 πραγματοποιείται από μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση. Η AGORA είναι επομένως το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο.

Το σημαντικό για τους συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πείραμα είναι το κοινό αίσθημα ευθύνης και η ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.

Περισσότεροι από εβδομήντα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με περισσότερα από εκατό έργα σύγχρονης τέχνης που περιλαμβάνουν από ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις μέχρι video, ηχητικά έργα και performances, θέατρο, χορό, μουσική και ακόμα ακαδημαϊκοί, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, συνεργατικές πρωτοβουλίες, ομάδες πολιτών και βέβαια το κοινό, συναντιούνται καθημερινά σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, workshops, στρογγυλά τραπέζια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

Αυτή είναι η 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 – AGORA που άνοιξε τις πόρτες της την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει δύο ολόκληρους μήνες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Mιχαήλ Ρωμανός

Εικαστικός – Επιμελητής εκθέσεων – Μουσειολόγος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30.9.2013