Ο τίτλος δεν είναι από κάποια καινούργια κινηματογραφική παραγωγή που διαδραματίζεται στο Ιόνιο πέλαγος. Ο τίτλος αναφέρεται στην πραγματικότητα και πρέπει όλοι το θέμα να το πάρουμε πολύ σοβαρά διότι πρόκειται για έναν ακόμα βιασμό που διαπράτεται στον βωμό του κέρδους από τους γνωστούς άγνωστους ληστές που ακόμα δεν έχουμε αποτινάξει από το σβέρκο μας. Μία κατάσταση που αν γίνει πραγματικότητα τότε ξεχάστε την πιο όμορφη περιοχή της Μεσογείου η οποία θα πάψει να είναι όπως την ξέραμε.
Μέσα από την σελίδα μας κάνουμε έκκληση σε όλους, κυρίως στο ιστιοπλοϊκό κόσμο, να κοινοποιήσουν το θέμα και να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν ώστε να μην αφήσουμε να πραγματοποιηθούν τα σκοτεινά σχέδια των διαπλεκόμενων. Ιστιοπλόοι, εσείς είστε οι πραγματικοί φρουροί των θαλασσών μας. Σταθείτε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που δίνουν πραγματικό αγώνα με το αδυσώπητο σύστημα. Κινητοποιήστε τους ομίλους στους οποίους ανήκετε (σε όποιο σημείο της χώρας κι αν είστε) ώστε να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν. Ακόμα και ένα ψήφισμα υπέρ των κατοίκων θα είναι ένα λιθαράκι στην προσπάθεια τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Καλέστε έκτακτο συμβούλιο τώρα.
Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών. Σας λέει τίποτα; Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας δώσουμε να καταλάβετε για το τι καταστροφή έχουν σχεδιάσει κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς.
Θυμίζουμε τι έχει συμβεί:
(α) Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα bussiness plan, με το οποίο χάρισαν στον εαυτό τους όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο,
(β) Εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας μέσω της γυναίκας του, και αναφερόμαστε στον κ. Γερουλάνο, βάφτισαν το bussiness plan αυτό «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» και το θεσμοθέτησαν με «διαδικασίες – μαϊμού» στις 4.11.2011 και
(γ) 111 θιγόμενοι φορείς (ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία Αλιέων κ.α.) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τις 2.5.2012, εν συνεχεία αναβλήθηκε για τις 5.12.2012 μετά για τις 3.4.2013, τις 5.6.2013 και ήδη για τις 6.11.2013.
Πάμε στα καθ’ υμάς για να καταλάβετε τι μας περιμένει. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες θα ξεκινήσει τοποθέτηση κλουβιών στο Κάλαμο ξεκινώντας από θέση πλησίον στο ήδη ένα υπάρχον ιχθυοτροφείο στο Βαθυλιμνιό. Κατόπιν στο Κεφάλι. Όσο δεν υπάρχουν αντιδράσεις το χωροταξικό προβλέπει τοποθέτηση κλουβιών στην Μυρτιά, στο Ασπρογιάλι, στο Ασπρογιάλι Επισκοπής, στο Κάστρο, στην Αξιόπετρα. Η μόνη παραλία που εξαιρείται από την εγκατάσταση κλουβιών είναι η Αγραπιδιά για να μπορούν να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι!!!
Επειδή ακούμε πολλά από τους τοπικούς μας άρχοντες για τουρισμό και ανάπτυξη υπάρχει κανένα μέλλον μετά από αυτό για την περιοχή; Το ευχάριστο και ευοίωνο στην υπόθεση είναι πως με πολύ μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 17 Αυγούστου, κοινή Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση των δύο νησιών Καλάμου και
Καστού ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ο κόσμος από τον Καστό μεταφέρθηκε στον Κάλαμο με το πλοίο ΙΩΑΝΝΑ (το διέθεσε αφιλοκερδώς ο ιδιοκτήτης του), ενώ επιστρατεύτηκαν και άλλα μέσα γιατί η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή! Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες οι δύο Αντιδήμαρχοι Καλάμου Φώτης Σώλος και Καστού Πέτρος Γιαννούτσος, τα μέλη των δύο τοπικών συμβουλίων, μέλη των συλλόγων των δύο νησιών, συλλόγου αλιέων κ.α. Ομόφωνα ψηφίστηκε το παρακάτω ψήφισμα και ορίστηκε επταμελής Επιτροπή Αγώνα. Ταυτόχρονα άρχισε συλλογή υπογραφών.
Αυτή η υπόθεση πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του μέλλοντος της περιοχής. Δημοτικές Αρχές Μύτικα-Αλυζίας και Αστακού μπροστά με σύμπραξη όλων των παρατάξεων, Σύλλογοι Αλιέων, Ναυτικοί Όμιλοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, άνθρωποι ξένοι που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την περιοχή και την αγαπάνε, νεολαία του τόπου μας και καθένας μεμονωμένα πρέπει να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Όλοι να γίνουμε ένα με την επιτροπή αγώνα των νησιών Καλάμου και Καστού και να αγωνιστούμε για τον τόπο μας που κάποιοι απλά αποφάσισαν να καταστρέψουν για να αυξήσουν τα νούμερα των τραπεζικών τους λογαριασμών εκτός αν θεωρούμε ότι αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε στην περιοχή μας και όχι τουρισμό οπότε η συζήτηση μπαίνει σε άλλο πλαίσιο.
Με λίγες φωτογραφίες θα σας δείξουμε που πρόκειται να μπουν κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, κυρίως για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την περιοχή και το θέμα. Μιλάμε για ένα καταπράσινο νησί τον Κάλαμο με απίστευτες παραλίες με κρυστάλλινα και διαυγή νερά. Ένα μικρό επίγειο παράδεισο που πολύ σύντομα, αν γίνουν όλα αυτά που προβλέπει το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε μία απλησίαστη περιοχή.
Eν τω μεταξύ, νέο δημοσίευμα του Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AGI δίνει συνέχεια στο μεγάλο θέμα με την επικείμενη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή Καλάμου-Καστού-Μύτικα-Αστακού, όπως γράφει το nisoskastos.blogspot.gr. Το θέμα είναι φυσικό να ενδιαφέρει τους γείτονες μας, μιας και η περιοχή αποτελεί προορισμό γι αυτούς μέσω των αναρίθμητων ιστιοπλοϊκών, μικρών ταχύπλοων, θαλαμηγών κάθε μεγέθους που κάνουν την εμφάνιση τους το καλοκαίρι.
Επίσης ως γνωστό, πολλοί Ιταλοί έχουν αγοράσει ακίνητα στην περιοχή και είναι φυσικό να ενδιαφέρονται. Οι άνθρωποι βλέπουν μια περιοχή πανέμορφη, με τουρισμό και με εξαιρετικό μέλλον, να οδηγείται στην καταστροφή. Φίλος και αναγνώστης του blog παρακολουθεί τι αναφέρουν τα Ιταλικά μέσα για το θέμα και μας ενημερώνει (τον ευχαριστούμε) και επίσης φίλος και αναγνώστης του blog μεταφράζει τα σχετικά κείμενα (επίσης τον ευχαριστούμε). Ακολουθεί το δημοσίευμα του AGI και η μετάφραση του.
IN ISOLE GRECHE ANCHE STRANIERI E TURISTI CONTRO FISH-FARM = (AGI) – Roma, 28 ago. – La rabbia degli abitanti delle isole si e’ anche moltiplicata non solo per il fatto che la comunita’ europea avrebbe, in una sua recente direttiva, vietato la realizzazione di “fish-farm” in luoghi ambientalmente riconosciuti ma anche perche’ i progetti presentati non garantirebbero l’apporto di specifiche e richieste tecnologie di riciclaggio. E sabato prossimo nel porto di Episkopi, sull’isola di Kalamos, si riuniranno in segno di protesta tute le barche dei pescatori, con residenti e turisti dell’area interessata dal progetto di costituirvi fish-farm. (AGI)
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟYΡΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ FISH–FARM = (AGI) – ΡΩΜΗ, 28 Αυγ. – Ο θυμός των κατοίκων των νησιών αυτών πολλαπλασιάστηκε όχι μόνο από το γεγονός ότι η ΕΕ σε μια πρόσφατη οδηγία της απαγορεύει την πραγματοποίηση fish–farm σε χώρους περιβαλλοντολογικά αναγνωρισμένους, αλλά και από το γεγονός ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν δεν εγγυώνται εκείνες τις εξειδικευμένες και απαραίτητες τεχνολογίες για την ανακύκλωση.
Το προσεχές Σάββατο στο λιμάνι της Επισκοπής, στο νησί του Καλάμου θα συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν όλες οι βάρκες των ψαράδων με κατοίκους και τουρίστες που διαμένουν στο τόπο που προβλέπεται να κατασκευαστούν τα fish–farm.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22.9.2013, Β. Λορεντζάτος