Επίσης, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης προτείνεται συνταγματική κατοχύρωση της Περιφέρειας, συνταγματική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου και της διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ώστε να αναδειχθούν σε αποφασιστικής σημασίας θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Επίσης, προτείνεται: Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την Περιφέρεια.
Συνταγματική κατοχύρωση και οριοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, που θα εκπροσωπεί συνολικά σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά θέματα την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διεύρυνση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά και στα χωροταξικά θέματα σε ό,τι αφορά τον β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Ενίσχυση της οικονομικής της αυτοτέλειας των Περιφερειών. Αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των φορολογικών της πόρων.
Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού που θα έχει τη διοικητική εποπτεία και τον ειδικότερο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ.
Κατοχύρωση και οριοθέτηση, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Ενεργό συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) στην νομοθετική διαδικασία που αφορά αυτοδιοικητικά θέματα.
Εξομοίωση και άμβλυνση των κωλυμάτων εκλογιμότητας των αιρετών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.
Και τέλος, οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αφορούν αποκλειστικά τον θεσμό και να μην συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20.9.2013, ΜΝΜ Υστερόγραφα