Ε.Π. Λιμενικού Σώματος Κεφαλλονιάς-Ιθάκης:Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος –Ελ. Ακτοφυλακής.

Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και φημολογία για υποβάθμιση Λιμενικών Σταθμών της περιφέρειας μας, προέβηκε ομόφωνα στο κάτωθι ψήφισμα:

« Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφαλλονιάς και Ιθάκης καλεί την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας και όχι με βασικό σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, ακόμα και των Υπηρεσιών που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους που καλλιέργησε η πολιτική ηγεσία του τόπου μας για πολλά χρόνια και δεν μπορεί να αποτελέσει πρόφαση για την άκριτη κατάργηση ή υποβάθμιση Υπηρεσιών.

Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών πρέπει να γίνει, όπου χρειάζεται, μετά από αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και να ληφθούν υπ΄ όψιν  όλοι οι παράγοντες όπως: το αντικείμενο εργασίας κάθε Υπηρεσίας, η εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, τα στατιστικά στοιχεία δραστηριότητας της Λιμενικής Αρχής, το προσβάσιμο ή μη οδικό δίκτυο, η απόσταση μεταξύ των όμορων Λιμενικών Αρχών, η έκταση της περιοχής αρμοδιότητας της κάθε Λιμενικής Αρχής, οι πληθυσμιακοί δείκτες της περιοχής κ.λ.π.

Οι Λιμενικοί Σταθμοί Ληξουρίου, Φισκάρδου, Σάμης & Πόρου δημιουργήθηκαν για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες και παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς λειτούργησαν και λειτουργούν υπο-στελεχωμένοι και χωρίς τα κατάλληλα μέσα, με φιλότιμες προσπάθειες το προσωπικό τους έχει καταφέρει να έχουν αξιόλογη δραστηριότητα και σε μεγάλο βαθμό να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Η ενίσχυση τους με την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση και τα κατάλληλα πλωτά και χερσαία μέσα είναι ο τρόπος για την βελτιστοποίηση της λειτουργία τους και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των ακτών και των θαλασσών μας.

Πέρα όμως από την αστυνόμευση και την δημόσια ασφάλεια, η λειτουργία των Λιμενικών Σταθμών στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον Τουρισμό. Υποβάθμιση τους σημαίνει έμμεσα και υποβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών προς του πολίτες και ιδιαίτερα τους τουρίστες, με όποιες επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει στην τοπική οικονομία.

Καλούμε τους συναδέλφους μας σε εγρήγορση, αναμένοντας τις προτάσεις του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζοντας ότι το όποιο σχέδιο, θα τεθεί πρώτα σε διαβούλευση, όπως έχει δεσμευτεί σχετικά ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου ενώπιον του συμβουλίου της ΠΟΕΠΛΣ.

Καλούμε την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς άρχοντες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια μας για να αποτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση και απογύμνωση των νησιών μας.»

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΣ ΣΠ.                                      ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ ΓΕΡ .

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.9.2013