Έτσι, το κόκκινο ή το λευκό κρασί παραδομένο κυριολεκτικά στην ευεργετική επίδραση του ξύλου, αποσπά κατά τη διάρκεια της παραμονής του μέσα στο βαρέλι, μοναδικές ουσίες, που διαμορφώνουν το περίφημο και πολυπόθητο μπουκέτο της παλαίωσης.
Από την άλλη μεριά το βαρέλι φιλοξενεί μέσα στις δούγες του, τις ατίθασες τανίνες της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών, συμμετέχοντας καθοριστικά στην ολοκλήρωση της τελικής σύνθεσης του κρασιού. Φυσικά, η ιδανική παλαίωση του κρασιού επιτυγχάνεται σε απόλυτη ηρεμία, χαμηλή θερμοκρασία περίπου 13 βαθμούς και υψηλή (65%) υγρασία. Έτσι τα κρασιά μέσα σε περίπου 24 μήνες θα προσφέρουν το περίσσευμα της νεανικής τους στυφάδας, ως θυσία στον βωμό της βαρελίσιας δρύινης ολοκλήρωσης.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός διαθέτει κρασοβάρελα όλων των μεγεθών και τονίζει ότι είναι προτιμότερο τα ξύλινα βαρέλια να είναι καινούργια και εάν δυνατόν συνεχώς γεμάτα μέχρι την εμφιάλωση.
Καλή οινοποίηση!
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20.8.2013