Διονύσης Αρβανιτάκης: 15 Αυγούστου 1940 – 15 Αυγούστου 2013

Ίσως πίστεψαν ότι τορπιλίζοντας το ΕΛΛΗ θα αποδυναμώσουν τον στόλο μας στην επερχόμενη πολεμική λαίλαπα. Να πω ότι φοβούνταν το ΕΛΛΗ; Γιατί ποια άλλη δικαιολογία μπορεί να υπάρχει;

Η σύγκριση των δυο στόλων δεν αφήνει αμφιβολία για την ιταλική υπεροχή. 3 θωρηκτά, 10 βαρέα καταδρομικά, 18 ελαφρά καταδρομικά, 108 αντιτορπιλικά, 67 τορπιλοβόλα, 110 υποβρύχια, 13 κανονιοφόροι, 20 ανθυποβρυχιακά, 175 τορπιλάκατοι, 140 βοηθητικά.

Κι εμείς; 1 παλαιό θωρηκτό, το ΑΒΕΡΩΦ, 9 αντιτορπιλικά, 10 τορπιλάκατους, 20 ναρκοθέτηδες, 6 υποβρύχια, 1 πλωτό συνεργείο.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά δικαιολογία για αυτόν τον τορπιλισμό. Οι Ιταλοί αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη κι όταν ο Ναυτικός τους Ακόλουθος πλοίαρχος ΜΟΡΙΝ εκλήθη από τον Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Σακελλαρίου για κάποιες εξηγήσεις, κράτησε στάση ανάρμοστη για στρατιωτικό και μάλιστα για την συγκεκριμένη περίπτωση.

«Η τορπίλη της ντροπής του AIGARΝΤI» κυβερνήτη του υποβρυχίoυ DELFINO δεν έκαμψε το ηθικό των Ελλήνων .

Ο στόλος μας σε όλο το διάστημα που ο στρατός μας αντιμετώπιζε τους Ιταλούς στην Αλβανία έπραξε ακέραιο το καθήκον του στις πολλαπλές αποστολές κι επιχειρήσεις.

Την 31η Οκτωβρίου βομβάρδισε την Σαγιάδα όπου επιχειρούσαν οι Ιταλοί με τα αντιτορπιλικά ΣΠΕΤΣΑΙ και ΨΑΡΑ.

Στις 13 Νοεμβρίου το ίδιο, με τα αντιτορπιλικά Β. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΨΑΡΑ, ΥΔΡΑ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Επίσης στις 17-19 Δεκεμβρίου με τα αντιτορπιλικά ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Τα υποβρύχια μας χτυπούσαν συνεχώς τις ιταλικές νηοπομπές στην Αδριατική (προς Αλβανία). Ο ιταλικός στόλος παρέμεινε στα αγκυροβόλιά του.

Αυτά τα κατορθώματα των Ελλήνων είναι διδάγματα για την παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Διονύσης Αρβανιτάκης για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ