Οι πλοιοκτήτες του είχαν τέτοιο κομματικό φανατισμό, χρησιμοποιούσαν κατά τέτοιο τρόπο το βαπόρι στις κομματικές εξυπηρετήσεις που δικαίως το ΑΣΣΟΣ εθεωρείτο το πλέον «φανατισμένο» πολιτικά βαπόρι, εθεωρείτο ο μεγαλύτερος ψηφοθήρας.
Την περίοδο των εκλογών –και σε κάθε περίοδο εκλογών- το ταξίδι για Κεφαλλονιά με το ΆΣΣΟΣ ήταν δωρεάν, καθώς και τα φαγητά. Τότε εύρισκε την ευκαιρία πολύς κόσμος για κρουαζιέρα δωρεάν –και μάλιστα με πλήρη διατροφή- καθόσον δεν γινόταν κανένας έλεγχος . Επιβιβάζονταν από τον Πειραιά, την Κόρινθο, την Πάτρα ή άλλο λιμάνι, πήγαιναν στην Κεφαλλονιά δωρεάν, είχαν πλήρη διατροφή, κατέβαιναν στο λιμάνι, έπιναν τον καφέ τους, ξαναανέβαιναν κι επέστρεφαν στο λιμάνι καταγωγής τους. Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί θα ψήφιζαν στην Κεφαλλονιά. Δεν ήταν λίγοι κι αυτοί που το παρατραβούσαν ταξιδεύοντας όλον τον μήνα πηγαινερχόμενοι στην Κεφαλλονιά χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Μετά τις εκλογές είχαν τόσο πολύ καλομάθει που δεν ήθελαν να κατέβουν από το βαπόρι και τότε στηνόταν ολόκληρη επιχείρηση για να τους κατεβάσουν.
Την παραμονή των εκλογών το ταξίδι είχε άλλο χαρακτήρα, άλλο χρώμα, άλλη περιρρέουσα κατάσταση. Το ταξίδι ήταν θριαμβευτικό. Στο πλοίο είχαν ανεβεί και οι τελευταίοι ψηφοφόροι επιβάτες. Εκτός από τις αποσκευές τους και ό,τι άλλο μετέφεραν, είχαν μαζί τους μουσικά όργανα και πιστόλες. Το ΑΣΣΟΣ σημαιοστολιζόταν, άρχιζε να πλέει προς την Κεφαλλονιά και κάθε τόσο η σειρήνα του χτυπούσε μανιωδώς. Πάνω στο καράβι σε όλη την διαδρομή η κατάσταση ήταν θορυβώδης και οι επιβάτες σε πλήρη ευθυμία. Μουσικές, τραγούδια, χαρές, γέλια και σμπάρα στον αέρα. Η κουζίνα ήταν στις δόξες της. Στα καζάνια έβραζαν συνεχώς μακαρονάδες, η τραπεζαρία ήταν συνεχώς γεμάτη γιατί «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει». Όταν το ΑΣΣΟΣ έφθανε στο λιμάνι, η υποδοχή ήταν υποδοχή θριάμβου. Σωστός πανζουρλισμός. Οι Κεφαλλονίτες το υποδέχονταν με φωνές και σμπάρα, το ίδιο δε γινόταν και επάνω στο καράβι από τους επιβάτες.
Την βραδιά των εκλογών επικρατούσε πλήρης ησυχία. Όλοι περίμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα. Αν ήταν ευνοϊκά μόνο με πόλεμο μπορούσε να συγκριθεί η κατάσταση που δημιουργείτο. Πιστολιές, κραυγές, φωνές, φασαρία, βεγγαλικά. Αν ήταν αρνητικά πρωί πρωί πριν ακόμη ξημερώσει κι εντελώς αθόρυβα, απέπλεε. Το αντίθετο γινόταν στο λιμάνι της Σάμης που βρισκόταν ο κομματικός αντίπαλος του ΑΣΣΟΣ, το ΠΥΛΑΡΟΣ. Αυτό το μίσος οδήγησε τα δυο βαπόρια στην φοβερή σύγκρουση στο λιμάνι της Ιθάκης στις 25 Νοεμβρίου του 1903.
Τάκης Τσονάκας
Φωτογραφία: Το ΠΥΛΑΡΟΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7.8.2013