Μια από τις δράσεις υψηλού επιπέδου που το ΑΤΕΙ Ι.Ν. – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ διοργανώνει είναι και αυτή της καλλιτεχνικής «Συνάντησης 53+1 Επτανησίων Εικαστικών στο Αργοστόλι». Πρόκειται για έκθεση σύγχρονων -και εν ζωή- καλλιτεχνών που κατάγονται από τα Επτάνησα ή έχουν σχέση με αυτά, και είναι μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 4 Αυγούστου 2013 από τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙ Ι.Ν. κ. Ν. Μαραβέγια, ενώ η καθηγήτρια του Παν. Ιωαννίνων στην Ιστορία της Τέχνης κ. Δώρα Μαρκάτου έκανε μια σύντομη και περιεκτική εισαγωγή-ξενάγηση στα εκθέματα.
Η έκθεση αυτή είναι άλλη μια σημαντική πολιτιστική δράση που γίνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» και κινείται παράλληλα με την διάδοση και στήριξη του «Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και εκπαίδευσης Κ. Παρθένης» το οποίο λειτουργεί ήδη, επιτελώντας έργο εκπαιδευτικό κυρίως, σχεδόν ένα έτος, στην Πεσσάδα. Ένας δε από τους στόχους του Κέντρου Παρθένη είναι και η συγκρότηση αρχείου σύγχρονων καλλιτεχνών από το Ιόνιο.
Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή η οποία αφ’ ενός μεν προσφέρει στην παιδεία, στην εκπαίδευση και στην τοπική κοινωνία αφ’ ετέρου δε χρήζει της στήριξης όλων μας. Το έργο που επιτελείται στο ΑΤΕΙ –σε όλα τα τμήματά του- είναι αναμφίβολα μεγάλο, γίνεται με τρόπο σεμνό και καλύπτει πολλούς τομείς. Ευχής έργον είναι η παρουσία Κεφαλλονίτη στο «τιμόνι» του ανώτατου αυτού ιδρύματος, και μάλιστα Κεφαλλονίτη ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένου σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, του πανεπιστημιακού καθηγητή κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια.
Η συγκέντρωση τόσων έργων δεν είναι αυτονόητη. Αποτελεί μια επίπονη προσπάθεια και ένα μεγάλο και παράτολμο εγχείρημα. Επίπονη γιατί είναι δύσκολο να μαζευτεί –έστω και δειγματοληπτικά για κάθε καλλιτέχνη- τόσο υλικό (έρευνα, εύρεση, μεταφορά, ασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται εικαστικοί από την Κέρκυρα). Εγχείρημα δε μεγάλο ειδωμένο από αξιολογικής σκοπιάς, και παράτολμο γιατί ίσως υπάρξουν εικαστικοί που πιθανόν να δυσαρεστηθούν γιατί δεν περιλαμβάνονται έργα τους. Όμως «ας μην βλέπουμε το δένδρο και χάσουμε το δάσος». Σκόπιμα -για μη προβολή καλλιτεχνών- δεν έγινε τίποτα. Δεν επιλέχθησαν κάποιοι και κάποιοι άλλοι αποκλείσθηκαν. Είναι φοβερά δύσκολη η εύρεση όλων των εικαστικών μιας τόσο ευρείας και πλουσιότατης από πολιτισμικό δυναμικό περιφέρειας. Το δια ταύτα είναι ότι δημιουργήθηκε μια αξιόλογη βάση, μια «μαγιά», στην οποία μπορούν να προστεθούν έργα τα οποία σε επόμενη Συνάντηση θα φιλοξενηθούν.
Τα εκτιθέμενα έργα αντικατοπτρίζουν τον κόσμο μας, αυτόν την καθημερινότητας στα Ιόνια νερά –και όχι μόνο-. Μέσα από σχέδια –ακόμη και ενδυμάτων-, ακουαρέλες, μικτές τεχνικές, λάδι, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, γλυπτά, χαρακτικά εκφράζονται οι δημιουργοί και το σύνολο των έργων, άλλοτε φορτωμένο με συμβολισμούς και άλλοτε πραγματιστικό, φέρει την ιδιαίτερη «υπογραφή» του κάθε καλλιτέχνη. Τιμής ένεκεν αναφέρουμε τους δημιουργούς αλφαβητικά –ως παρουσιάζονται στον κατάλογο-:
Αντωνοπούλου-Φλώρου Ρένα, Αποστολάτου Εύα, Αυλάμης Αλέξης, Βασιλόπουλος Χαράλαμπος, Βερονίκη Ελευθερία, Βουτσινάς Τάσος, Βουτσινά Ανδρομάχη, Βουτσινά Ελένη, Βουτσινάς Χριστοφάνης, Γαζή-Παπαθανασοπούλου Νάσια, Γελαδά Μαργαρίτα, Γερολυμάτος Διονύσης, Γεωργάτος Ηλίας, Γούναρη Ελένη, Γουρζής Ιωάννης, Διβάρη Εύα, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζησιάδου-Κονδυλιού Αναστασία, Θωμάς Γεράσιμος, Καλογηράτος Μεμάς, Καντανολέων Κέλλυ, Καουκάλη-Γεωργάτου Ειρήνη, Κάπαρη Νικόλ, Καπατσούλια Ναταλία, Κοντονής Ανδρέας, Κουνάδης Κώστας, Λοΐζος Γεράσιμος, Μαλαφούρη Αγγελική, Μαλλιάς Κωνσταντίνος, Μαλλιάς Νικόλαος, Μαντζαβίνος Σπύρος, Μαρουδάς Δημοσθένης, Μέρλιν Βασιλάτου Ειρήνη-Λίζα, Μεταξά Αναστασία, Μουρελάτου Ουρανία, Μπενετάτου Χλόη, Μπονάνου Μιμή, Μπονάτσου Ισμήνη, Νικητέας Παναγιώτης, Ξενάκη Θάλεια, Ξένου Αθηναΐς, Παγουλάτου-Λυρίτη Μαριολένη, Παπαδάτος Διονύσης, Πλέσσας Κωνσταντίνος, Πολυχρονάτου Ελένη, Πυλαρινός Γεράσιμος, Ρουσέα Μαρία, Σβορώνου Αγγελική, Σούτογλου Έφη, Σπηλιώτη Έφη, Στελλάτου Μαρίνα, Στέμπαρι Ρόλαντ, Συμβουλίδου-Μαρούδα Μίκα, Χουρμούζη Ελένη.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 17 Αυγούστου, οι ώρες λειτουργίας της καθημερινά από 18:30 έως 21:30, ο δε χώρος των εκτιθεμένων αντικειμένων είναι στο κτίριο των Δημοσίων Σχέσεων στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ.
Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου
Μουσειολόγος – Μουσειογράφος – Σχεδιάστρια Εκθέσεων