ΩΡΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η γεωπολιτική συγκυρία φαίνεται ότι αυτήν την ώρα ευνοεί την Ελλάδα να παίξει το δικό της χαρτί. Η γενικότερη κινητικότητα στην περιοχή και οι ανακατατάξεις που συμβαίνουν δίνουν στην πατρίδα μας ξανά τον ρόλο κλειδί που κατείχε πριν από χρόνια.

Αρα είναι στο δικό της χέρι με σοβαρά επιχειρήματα και κατάλληλους χειρισμούς να πετύχει την επανατοποθέτησή της στη διεθνή σκακιέρα. Πάντα στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε ότι ο συνομιλητής μας είναι πρώτα Αμερικανός και μετά φίλος και σύμμαχος. Αρα πρώτο του μέλημα θα είναι η διασφάλιση των δικών του συμφερόντων και ύστερα η αγάπη του για την Ελλάδα. Τα γράφουμε αυτά, γιατί είναι ώρα τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα.

Θυμίζουμε απλώς, για ιστορικούς λόγους, ότι άλλη μια φορά «οι σύμμαχοί μας» μάς είχαν χρησιμοποιήσει για τα δικά τους γεωστρατηγικά κόλπα, όταν θέλησαν να διαλύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι γνωστό. Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Ιωνίας και η γενοκτονία από τους Τσέτες του Κεμάλ. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός τα γνωρίζει αυτά και, αν μη τι άλλο, δεν είναι ούτε αφελής ούτε… αμερικανάκι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σίγουρα είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και η χώρα του, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μπορεί να βάλει πλάτη στην Ελλάδα, διορθώνοντας εγκληματικές επιλογές που έκανε στο παρελθόν η Ουάσινγκτον.

Εμείς απλώς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Μόνο οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με λαούς όπως είναι οι Αμερικανοί.

Οι εποχές που άλλα συμφωνούσαμε και άλλα λέγαμε έχoυν παρέλθει. Οι ώρες του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον είναι ώρες ευθύνης. Και όπως πολύ ορθά έχει πει σε μια ομιλία του, θα μας κρίνουν οι νεκροί μας και οι αγέννητοι…

Νίκος Ελευθέρογλου

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.8.2013