ΚΛΕΙΝΟΥΝ 20 ΕΦΟΡΙΕΣ (Ιθάκης) & 13 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (αλλαγή ρόλου στο ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ)–ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 ΔΟΥ σε νησιά (η οποία θα οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας να πραγματοποιούν δύσκολα και χρονοβόρα ταξίδια για να εκπληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος) ενώ οι υπόλοιπες 14 εφορίες θα ενοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν, θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα εντός του 2013, έναντι των 290 που λειτουργούσαν το 2011. Κι αυτό καθώς ήδη:κατά την πρώτη φάση του σχεδίου συγχωνεύσεων τον Οκτώβριο του 2012 είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ και κατά τη δεύτερη φάση του σχεδίου ενοποίησης τονΙανουάριο του 2013 είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ.

Πιο αναλυτικά, οι έξι εφορίες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία είναι οι ΔΟΥ Σαλαμίνας (εντάσσεται στη ΔΟΥ Ε’ Πειραιά), Κυθήρων (ΔΟΥ Α’ Πειραιά), Θάσου (ΔΟΥ Καβάλας), Παξών (εντάσσεται στη ΔΟΥ Κέρκυρας), Ιθάκης (ΔΟΥ Αργοστολίου) και Λέρου (εντάσσεται στη ΔΟΥ Κω).

ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΕ 13 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Οι συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων είναι μια πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης με στόχο τον «ακρωτηριασμό» των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και τη δραστική περικοπή όχι της σπατάλης αλλά των εντελώς απαραίτητων λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

«Θυσιάζουν» το ΕΣΥ την ώρα που το έχει ανάγκη η κοινωνία περισσότερο, ίσως , από ποτέ , για να«εξευμενίσουν» την τρόικα και να ικανοποιήσουν τους «εθνικούς εργολάβους» της Υγείας που καιροφυλακτούν.

Αυτοί που έχουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις στρεβλώσεις και τον ανορθολογισμό στη διάταξη και οργάνωση των μονάδων υγείας, για την ανοχή και συγκάλυψη της συναλλαγής , της προκλητής ζήτησης , της σπατάλης και της διαφθοράς στο ΕΣΥ, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους «εξυγειαντές» του Συστήματος και τους τιμητές όσων από θέση αρχής υπερασπίζονται το καθολικό δικαίωμα σε δωρεάν περίθαλψη ποιότητας .

Η επιλογή κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ έχει πολύ σαφή ταξική στόχευση : να πλήξει «θανάσιμα» τους αδύναμους, τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανασφάλιστους , τους αποκλεισμένους από κάθε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, δεκατρία νοσοκομεία λιγότερα,  θα περιλαμβάνει ο νέος χάρτης του ΕΣΥ, σύμφωνα με το λεγόμενο “Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ” που κατήρτισε η συγκυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – και το οποίο αναρτήθηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του.

Η πρώτη φάση της μνημονιακής “αναδιάταξης”, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει επίσης τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και των 500 εργαστηρίων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αθρόες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού. Από τον Ιανουάριο του 2012 δρομολογείται η ενοποίηση των τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών και λοιπών υπηρεσιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα .

Σε αυτή, τη δεύτερη, φάση της “αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ” τοποθετείται χρονικά και η ένταξη στο ΕΣΥ του «Ντυνάν», του Αιγινητείου, του Αρεταίειου και του Ευγενίδειου -τεσσάρων μονάδων υγείας που θα ενισχύσουν σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στις 20 Ιουλίου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα μετουσιώνει σε πράξη όλες τις αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων για τις συνενώσεις κλινικών και οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, σε έναν μήνα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν το νέο σύστημα διοίκησης του ΕΣΥ.

Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές των νοσοκομείων συνενώνονται 330 και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία . Σε όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούν οι βασικές κλινικές (παθολογικό, καρδιολογικό, γενικό χειρουργικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό και μαιευτικό).

Τουλάχιστον 13 νοσοκομεία του ΕΣΥ «σβήνονται» από τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης 13 νοσοκομειακές μονάδες, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οκτώ στην περιφέρεια, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας. Έτσι, τα Γενικά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου στην Εύβοια μετατρέπονται σε Μονάδες Βραχείας ή ημερήσιας νοσηλείας υπό την ομπρέλα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Σπηλιοπούλειο στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ως Μονάδες Χρονίων Παθήσεων, όπως αναπνευστικές, καρδιολογικές, μεταβολικές κα παθήσεις. Ομοίως, το ιστορικό νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική. Η αλλαγή «ρόλου» για τα 13 νοσοκομεία δρομολογείται από το ερχόμενο έτος, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή (κατάργηση, χαρακτηρισμός κα) προϋποθέτει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων -στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας αυτό τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2011. Ποια νοσοκομεία κλείνουν ανά ΔΥΠΕ: – 1η ΔΥΠΕ Αθήνας: Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη» – 2η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων: Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» – 3η ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης: Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών – 5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας: Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου, Κύμης – 6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου: Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας – 7η ΔΥΠΕ Κρήτης: Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης.

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

Σε συνέχεια της μνημονιακής λαίλαπας που οξύνεται τις τελευταίες ημέρες ,με μαζικές απολύσεις και κλείσιμο πρώην ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αγορανομικό κώδικα, με διατάξεις που επιτρέπουν τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Το «πράσινο» φως άναψε την Τρίτη (11/6) η τρόικα μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των μνημονιακών υποχρεώσεων των τομέων που αφορούν στην ,δήθεν,στην επιχειρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, καθώς και την προαιρετική λειτουργία των μικρότερων (μέχρι 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την κατάργηση της ‘Κυριακής-αργίας’ ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες.Επιπλέον. ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπάλληλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα.

Αυτό άλλωστε που λείπει από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι η αγοραστική δύναμη και όχι ο χρόνος!

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.6.2013, Β. Λορεντζάτος