Απόλυτα δεκτά τα παραπάνω. Απόλυτα. Γίνονταν και θα γίνονταν αν συνέχιζε να λειτουργεί με το υπάρχον καθεστώς. Ποιός όμως είναι ο υπεύθυνος ενός οργανισμού στον οποίο γίνονται όργια οικονομικής ατασθαλίας; Όχι μόνο στην ΕΡΤ, γενικολογώντας. Από που “βρωμάει το ψάρι”, μιλώντας λαϊκά; Δεν είναι η διοίκηση αυτή που φέρει την απόλυτη ευθύνη; Φταίνε οι υπάλληλοι των περικοπών, τεχνικοί, δημοσιογράφοι; Ή μήπως θαρρούμε πως σχεδόν 3.000 άτομα είναι αυτοί που χρυσοπληρώνονταν με δημόσιο χρήμα; Ας σοβαρευτούμε. Η ΕΡΤ ήθελε κόψιμο στο κεφάλι, όχι εξαφάνιση από την ουρά.
Πάμε όμως στην ουσία, πολιτικολογώντας. Η Κυβέρνηση – ή μάλλον μέρος αυτής και άρα ελέγχεται και για αυτό – κάνει χρήση του άρθρου 44 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο: “Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου…”. Ποιά είναι αυτή η έκτακτη περίσταση επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης παύσης της ΕΡΤ; Και ποιό Υπουργικό Συμβούλιο συντάσσει τέτοια πράξη χωρίς να υπογράφεται από όλα τα μέλη του;
Για να μην αναφερθώ σε κλισέ τις νεοτερικής εποχής, ύφους το νόμιμο είναι ηθικό, θα μιλήσω για την σκοπιμότητα της απόφασης Σαμαρά. Χωρίς τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην κατάθεση της Πράξης. Πίεση από την Τρόικα δεν υπήρξε, το ξεκαθάρισε η Επιτροπή. Παίζει με τη φωτιά ο Πρωθυπουργός, και το κάνει γιατί ξέρει ότι άμεσα καταλήγουμε σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει ήδη “πέσει” μετά την αποτυχία σύμπλευσης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Στο Μαξίμου τέλειωσαν με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και με τη συγκυρία ευνοϊκή, σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις και στήριξη σε ευρωπαϊκά σαλόνια, αποφασίζουν να πάρουν το ρίσκο για εκλογές, ίσως πριν, αλλά μάλλον μετά τον Αύγουστο, με στόχο την αυτοδυναμία.
Πλάνη. Καμία αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα του 2013. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράσει μόνο του το σύνολο των Ελλήνων. Και η προβληματική μπαίνει όταν στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων – ναι αυτών που οδηγούν τον Πρωθυπουργό σε εκλογές – είναι η Χρυσή Αυγή, το ναζιστικό αυτό μόρφωμα.
Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε περισσότερες εξελίξεις. Αν χαθεί η στήριξη στην κυβέρνηση από τα δύο κόμματα, οδηγούμαστε σε διερευνητικές εντολές, με σχεδόν σίγουρη μη συμφωνία, άρα σε εκλογές.
Κλείνοντας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες ότι το προηγούμενο που δημιουργεί ο Πρωθυπουργός με αυτήν την Πράξη είναι επικίνδυνο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιά για τις κρατικές τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Σήμερα η ΕΡΤ, αύριο η RAI, μεθαύριο η RTVE, εικάζουν. Ορθόν. Και κατ’ επέκταση, σήμερα η ραδιοτηλεόραση, αύριο άλλος τομέας.
Ανάγκη για αναδιάρθρωση υπήρχε πολλή. Δικτατορικές μέθοδοι όμως, δε γίνονται αποδεκτές. Οι απολυμένοι δεν είναι οι πρώτοι. Και θα υπάρξουν κι άλλοι. Η πολιτική ατιμία όμως είναι που δε συγχωρείται.
Ευάγγελος Μπατιστάτος, propulsion25.wordpress.com
Φωτογραφία: Έχω μάτια και βλέπω
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13.6.2013