Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Περιγράφοντας το κελί του παπά-Μπασιά

Αίτιο της φιλοξενίας ήταν το ότι κατεστράφη η πατρική του οικία, την δε υπόλοιπη περιουσία του την είχε χαρίσει στους φτωχούς. Είθισθαι στις λιτανείες του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου της πόλεως του Ληξουρίου, και του Αγίου Γερασίμου που πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, το πομπικό μέρος να κάνει στάση στο κελί όπου ένας ιερέας βγάζει την εικόνα του παπα-Μπασιά και τοποθετείται αντικριστά του θρόνου του υπό λιτάνευση αγίου και πραγματοποιείται δέηση.

Το κελί εσωτερικά έχει μέρος της βιβλιοθήκης του χειρουργού και Ακαδημαϊκού Μαρίνου Γερουλάνου, το κρεβάτι του αγίου, μικρό τραπέζι δίπλα από το πλάι του κρεβατιού που φέρει επάνω του τέσσαρες φωτογραφίες της οικογένειας Γερουλάνου, αναμνηστικό μετάλλιο για τον μεγάλο γιατρό και παράσημό του, μια φωτογραφία του Σπύρου Κουρούκλη, ένα καμπανέλλο και ένα κηροπήγιο. Το μετάλλιο είναι ο χρυσός σταυρός του βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος (15.2.1941 – Ελληνοϊταλικός πόλεμος).

Επάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού βρίσκονται δυο ξύλινες εικόνες: 1. Τέσσαροι άγιοι στο επάνω μισό και στο κάτω μισό ο Χριστός στον Τάφο σε οριζόντια στάση (Ύψος 44 εκ. Πλάτος 34,50εκ.). 2. Τέσσαροι άγιοι, δυο εκ των οποίων είναι ο Άγιος Γεράσιμος και ο Άγιος Αλύπιος. Της εικόνας λείπει κομμάτι στη δεξιά πλευρά. (Ύψος 46 εκ. Πλάτος 36,50εκ.).

Στην πλευρά επάνω από το τραπεζάκι, στον ανατολικό τοίχο του δωματίου, βρίσκονται τέσσαρες εικόνες. 1. Τμήμα από εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με ύψος 49 εκ. και μέγιστο πλάτος 16 εκ. 2. Εικόνα της Κυρίας των Αγγέλων με πλάτος 42 εκ. και ύψος 53 εκ. 3. Εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με πλάτος 2 εκ. και ύψος 29 εκ. 4. Μικρή εικόνα τοποθετημένη σε ξύλινο πλαίσιο και στο πίσω μέρος την επιγραφή «Σπύρος Κουρούκλης», εικονίζει δε την Αγία Τριάδα, και έχει πλάτος 18,50 και ύψος 21,50 εκ.

Στην απέναντι ακριβώς πλευρά του κελιού υπάρχει το κουφωτό παράθυρο, στα εσωτερικά τοιχία του οποίου είναι τοποθετημένες έξη κορνίζες με χάρτινες εικόνες του Αγίου Παναγή. Επιπλέον υπάρχει μια του Αγίου Χαραλάμπους, μια άλλη που περικλείει μέρος από το ιερό πουκάμισο του παπα-Μπασιά και τρεις μικρές εικόνες με διάφορους αγίους. Κάτω από τις εικόνες και κοντά στο παράθυρο υπάρχει μανουάλι μπρούτζινο με δίσκο με άμμο δωρεά Μάριου Μπενετάτου (2006).

Στον τοίχο δυτικά μεταξύ παραθύρου και πόρτας είναι το εικονοστάσι που αφορά στον Άγιο Παναγή. Έξη εικόνες νεώτερης κατασκευής που περικλείουν τις δυο παλαιές ελαιογραφίες, προσωπογραφίες του παπα-Μπασιά, έργα του Παρθένιου Λουκέρη. Η επάνω έχει ύψος 40 εκ. και πλάτος 28 εκ. και η κάτω 40 εκ. ύψος και 30 πλάτος. Κάτω από τις εικόνες βρίσκεται το ξύλινο γραφείο του Νικολάου Γερουλάνου με πλάτος 90,50 εκ., μήκος 150,50 ε. και επάνω βρίσκεται εικόνα του παπά-Μπασιά της Φωτεινής Χαλικιά του 2006, ένα κεραμίδι που εικονίζει τον Άγιο Δημήτριο και μικρά βιβλία που αφορούν στον άγιο Παναγή. Πάνω στο γραφείο, υπάρχει προθήκη με τζαμαρία που ακουμπά στον τοίχο, πλάτους 93 εκ. και ύψους 48 εκ., με διάφορες προεξοχές στα πλαϊνά. Μέσα στην προθήκη βρίσκονται χάρτινες εικόνες διαφόρων αγίων.

Στα πλαϊνά της εσοχής της πόρτας προς τον δρόμο βρίσκεται ένα κάδρο με τον Άγιο Γεώργιο των Ιωαννίνων και απέναντί του μια αφίσα με την κιβωτό του Νώε. Στο κέντρου του κελιού κρέμεται παλαιό φωτιστικό.

Το κρεβάτι είναι λιτό, σιδερένιο, βαμμένο με άσπρη λαδομπογιά, και έχει διαστάσεις 86 εκ. πλάτος και 200 εκ. μήκος.

Φωτογραφία: Από την σημερινή εορταστική λειτουργία στη μνήμη του παπά-Μπασιά (φωτο: Γεράσιμος Σ. Γαλανός)

Γεράσιμος Σ. Γαλανός για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ