Ευάγγελος Μπατιστάτος: Γιατί είναι απαραίτητος ο Ερντογάν

. Απαγορεύεται η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Πριν λίγες μέρες, απαγορεύτηκε και η πώληση αλκοόλ σε συγκεκριμένες ποσότητες κατά την ίδια μέρα ανά άτομο.

Η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο πάρκο Gezi ήταν απλά η αφορμή. Το πρόβλημα θα είναι αν δεν ήταν η αφορμή μόνο για αθώες διαδηλώσεις, αλλά για εφαρμογή ειδικών σχεδίων. Οι σχέσεις με το Ισραήλ, του οποίου η στρατιωτική δύναμη είναι μεγάλη, παρά τις πρόσφατες “συγγνώμες” έχουν διαρραγεί. Η ρήξη με τον Άσαντ είναι ευθεία και ισχυρή, σε ένα συριακό εμφύλιο που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί. Οι σχέσεις με την Ε.Ε. σχεδόν ανύπαρκτες, και οι στα χαρτιά διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν πείθουν κανέναν ότι έχουν βάσεις. Οι παγωμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά την προσπάθεια σύγκλισης μέσω Ανωτάτων Συμβουλίων Συνεργασίας, “σκαλώνουν” στους διαφαινόμενους υδρογονάνθρακες. Ας προσθέσουμε εδώ και τις εκατοντάδες στρατιωτικών και απόστρατων που βρίσκονται έγκλειστοι, μετά την αποκάλυψη των σχεδίων ανατροπής του Ερντογάν.

Θέλει προσοχή. Αλλά και λίγη πονηριά να σκεφτείς ότι ακόμα και αν αυτή η αθώα αρχικά εξέγερση δεν ήταν υποκινούμενη, μπορεί να χειραγωγείται πλέον από το “βαθύ κράτος”. Οι Κεμαλιστές δεν είναι λίγοι ούτε αδύναμοι. Κι έχουν σίγουρα άλλες προτεραιότητες από αυτές του Ερντογάν. Επίσης κι άλλους τρόπους να παίρνουν αυτό που θέλουν. Δεν θα φτάσω στο σημείο να σχετίσω τις εξεγέρσεις με παραβιάσεις χωρικών υδάτων της Ελλάδας, σχόλια περί “Βαριοπούλας 2″ κτλ. Αυτά γίνονται κάθε μέρα. Αλλά σε αυτήν τη φάση τη σταθερότητα που δίνει στο γεωπολιτικό μικροσύστημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ο Ερντογάν, δεν είμαι σίγουρος ότι θα την έχουμε σε περίπτωση ανατροπής. Μας είναι απαραίτητος.

Ευάγγελος Μπατιστάτος – http://t.co/2CRHv3iFc7

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.6.2013