Για την εποχή εκείνη ήταν κάτι το πρωτόγνωρο να λειτουργεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με τεχνολογικό χαρακτήρα σε ένα τόσο μικρό μέρος, αφού τότε μόνο στον Πειραιά και στην Αθήνα και σε κάποιες ελάχιστες ακόμη μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είχε αρχίσει η λειτουργία εκπαιδευτηρίων με κατεύθυνση τεχνικο-επαγγελματική.
Η σύλληψη και η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας ήταν πολύ προωθημένη για εκείνη την εποχή της πρώτης δεκαετίας του αιώνα. Επομένως είναι πραγματικά άξιοι θαυμασμού οι τότε εκτελεστές της διαθήκης του κληροδοτήματος Παναγή Βαλλιάνου, για την απόφαση που έλαβαν να δημιουργήσουν στο Ληξούρι ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Η ιστορία της ΒΕΣ είναι άμεσα συνυφασμένη με όλες τις κατά καιρούς πραγματοποιηθείσες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατ?αυτόν τον αιώνα και μπορεί να θεωρηθεί ότι η ΒΕΣ φέρει στους ώμους της την ιστορία της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ακόμη, κάνοντας πάντοτε τις ανάλογες προσαρμογές η ΒΕΣ μπόρεσε πάντοτε να συνεχίζει τη λειτουργία της εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.
Από τα πρώτα της βήματα γνωρίζει μια εκπαιδευτική και κοινωνική άνθηση που συντελείται με καθηγητές προερχόμενους από διάφορα μέρη της Ευρώπης, και νέους μαθητές απ?όλη την Ελλάδα. Κατά τα έτη 1927-1976 κάλυψε τις ανάγκες για την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση ολόκληρου του νησιού, αναπληρώνοντας κατ?αυτόν τον τρόπο την παντελή απουσία του Κράτους σε παροχή τέτοιας μορφής εκπαίδευσης.
Έγινε δημόσια το 1976 και συνεχίζει έκτοτε αδιάλειπτα τη λειτουργία της παρέχοντας τεχνική εκπαίδευση στους νέους που επιθυμούν να ασκήσουν τεχνικά επαγγέλματα – την σημερινή εποχή βέβαια ως παράρτημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η δημιουργία της ΒΕΣ στο Ληξούρι στις αρχές του αιώνα μας συνέβαλε στην άνοδο της οικονομίας του τόπου, αρχικά με τα χρήματα που επενδύθηκαν για την ανέγερσή της και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της , όπου επίσης τα χρήματα από τις λειτουργικές της δαπάνες παρέμειναν στον τόπο.
Έφερε για πρώτη φορά στο Ληξούρι τεχνολογία και τεχνογνωσία και κατ?επέκταση σε ολόκληρη την Κεφαλονιά και έδωσε γερές βάσεις στους νέους που φοίτησαν σε αυτή, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία σε τεχνικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα αν ανεβάσουν την φήμη τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έφερε την εποχή εκείνη καθηγητές όχι μόνο από την υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός των Κεφαληνών), αλλά και από χώρες του εξωτερικού όπως Ιταλία – Ελβετία – Γερμανία, όπου και με την παρουσία των εκτός Κεφαλονιάς καταγόμενων μαθητών έδιναν ιδιαίτερη ζωντάνια στον τόπο.
Επίσης, με τις αθλητικές, θεατρικές και λοιπές εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε, συνέβαλε στην πολιτιστική άνοδο της πόλης. Ακόμα, δημιουργούσε θέσεις εργασίας και παρείχε εργασία σε πληθώρα ατόμων με την ποικιλία των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνταν σε αυτήν.
Τέλος, εκτός των ανωτέρω, η ΒΕΣ διαδραμάτισε και σπουδαίο κοινωνικό ρόλο με την παροχή δωρεάν στέγασης-σίτισης και φοίτησης σε άπορους Κεφαλήνες μαθητές. Σημαντική υπήρξε η συμβολή των εκάστοτε μελών της Διοικητικής Επιτροπής της ΒΕΣ, εργαζόμενοι άοκνα και αμισθί για την πρόοδό της καθώς και του διδακτικού-διοικητικού-εργαστηριακού και λοιπού προσωπικού της για την επίτευξη της λειτουργίας της και μάλιστα πολλές φορές εργαζόταν με πολύ δύσκολες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.
Θετική ακόμα υπήρξε και η συμβολή των εργαστηρίων που διέθετε η ΒΕΣ στην υποστήριξη των διαφόρων επιχειρήσεων στο νησί μας, για την αντιμετώπιση των διαφόρων τεχνικών τους προβλημάτων, γιατί διαφορετικά, για την επίλυσή τους θα ήταν υποχρεωμένοι να καταφεύγουν εκτός Κεφαλληνίας, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.
Για την αντιγραφή Μάκης Μήλας
Φωτογραφία: Η BEΣ στις αρχές του 20ου αι.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29.5.2013