Η ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πέρα από την περίπτωση της Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συχνά διατυπώνονται ενστάσεις σχετικά με τις φθορές που ενδεχομένως προκαλούνται στα μνημεία, όταν χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις. Οι εργαζόμενοι στο Ηρώδειο διαμαρτύρονται για την τεράστια ποσότητα από τσίχλες που ξεκολλούν κάθε καλοκαίρι από τα μάρμαρα! Συχνά υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των συντελεστών των εκδηλώσεων και των αρχαιολόγων με αντικείμενο τα σκηνικά και τους μηχανισμούς που ενδεχομένως αποτελούν απειλή για τα μνημεία.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε να γίνεται θέμα στις ειδήσεις το γιουχάισμα των παραστάσεων στην Επίδαυρο. Έχουμε δει ακόμη και Αμερικάνους πεζοναύτες να παρουσιάζονται επί σκηνής σε αρχαία δράματα. Το ζήτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι εάν η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το αρχαίο θέατρο ως σύμβολο, ως ιδέα ή εάν είναι πιο σημαντική η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της έκφρασης.

Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω: Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την εκτός Ελλάδος πολιτισμική μας κληρονομιά; Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία γνωρίζουν καλά ότι οι Τούρκοι ξεναγοί παραχαράσσουν την ιστορία. Παρουσιάζουν π.χ. τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές ως λατινικές. Σημειωτέον ότι δεν επιτρέπεται να ξεναγηθεί ένα γκρουπ από έναν ξεναγό που δεν έχει άδεια από το Τουρκικό κράτος. Οπότε εδώ «το έγκλημα» είναι οργανωμένο, δεν μπορεί να αρνηθεί το Τουρκικό κράτος τις ευθύνες του.

Η Τουρκία μάλιστα έχει ξεκινήσει την προπαγανδιστική εκστρατεία του «πολιτισμού του Αιγαίου»: Στην πόλη Μούγλα, στις ακτές του Αιγαίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων του Ηροδότου και του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με τις επιγραφές στη βάση των αγαλμάτων οι αρχαίοι Έλληνες δεν είναι Έλληνες αλλά «άνθρωποι του Αιγαίου». Έχει η Ελληνική Πολιτεία υποχρέωση να διαμαρτυρηθεί στην Ε.Ο.Κ ή την UNESCO για την προσβολή των μνημείων των αρχαίων Ελλήνων και την παραχάραξη της ιστορίας;

Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση με οποιοδήποτε σύμβολο στα αρχαία μνημεία. Είναι λογικό να απαγορεύεται η φωτογράφιση των οπαδών μιας ομάδας με τη σημαία της ομάδας τους στην Ακρόπολη. Όμως είναι δυνατόν να απαγορεύεται να φωτογραφηθεί ένα παιδί με τη γαλανόλευκη στην Ακρόπολη;

Το www.greececulture.net είναι ένα site για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30.4.2013, Oλυμπία