Ιόνιο – ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ «ΜΑΝΩΛΑΔΑ»: Απειλές και βία καταγγέλλουν οι καμαριέρες ξενοδοχείων

Η σαιζόν που έρχεται προμηνύεται χειρότερη, καθώς πολλοί εργαζόμενοι περιγράφουν ένα εφιαλτικό σκηνικό «κάτεργου» σε χώρους που οι εγχώριοι και ξένοι παραθεριστές απλά θα ξεκουράζονται:

«Πολλές καμαριέρες του νησιού έχουν ήδη ειδοποιηθεί, όποια θέλει να δουλέψει φέτος θα υπογράψει ατομική σύμβαση 600 ευρώ και θα εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ωράριο», καταγγέλλει στο newpost ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης.

«Τα ξενοδοχεία μια απέραντη… Μανωλάδα»

«Όταν είδα αυτό που έγινε στη Μανωλάδα, ένιωσα ότι πολλές από εμάς ζουν τις ίδιες συνθήκες» λέει η Μαρία Σέκου, η οποία εργάζεται ως καμαριέρα σε μικρό ξενοδοχείο. «Εγώ τουλάχιστον εργάζομαι σε μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα και οι συνθήκες δεν είναι τόσο σκληρές. Αυτό που ξέρω από άλλες κοπέλες, που εργάζονται κυρίως σε μεγάλα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας πολυεθνικών εταιρειών, των πέντε αστέρων, είναι πως τους έχουν ήδη διαμυνήσει ότι πρέπει να ξεχάσουν το ωράριο».

Ήδη υπάρχουν αναφορές προς το σύνδεσμο ξενοδοχοϋπαλλήλων για μείωση προσωπικού και αύξηση φόρτου εργασίας σε πολλά από τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, τα περισσότερα ξένης ιδιοκτησίας.

Η εντολή είναι σαφής: «Κάθε καμαριέρα που είχε πέρσι αναλάβει να καθαρίζει 20 δωμάτια στο οκτάωρό της, φέτος θα καθαρίζει 40 και η εντολή από τους προϊσταμένους είναι “δεν μας νοιάζει τι ώρα θα τελειώσετε, δεν υπάρχει πια ωράριο”. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ τις τρεις τελευταίες σαιζόν».

Ντίνα Καραμάνου

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23.4.2013, newpost