Κ. Ευαγγελάτος: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ PERFORMANCE.

Η όλη διαδικασία βασίζεται στις θεωρίες για την ιδεατή αλλά και πρακτική ταύτιση του έργου τέχνης και ζωής.

Στην ευρύτερη έννοια της performance ανήκουν και άλλες συναφείς μορφές τέχνης, όπως η body art και το Ηappening.

Body art, σωματική τέχνη – τέχνη για το σώμα. Είναι η περίπτωση, που το ίδιο το σώμα του καλλιτέχνη γίνεται με την προσωπική του επέμβαση ή με την επέμβαση κάποιου άλλου δημιουργού, το έργο τέχνης, που εκτίθεται στο κοινό. Επίσης το happening – συμβάν, ένα γεγονός τυχαίο ή προμελετημένο, που ο αυτοσχεδιασμός και το απροσδόκητο με τη συμμετοχή του κοινού χαρακτηρίζουν την εκτέλεσή του.

——————————–

Ο ζωγράφος, λογοτέχνης και θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος, έδωσε  αναλυτική, εποπτική με προβολές διάλεξη για το εικαστικό είδος της PERFORMANCE. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με επιτυχία από την Επιτροπή Θεματικών Παρουσιάσεων της Εφορείας Ζωγραφικής στα  γραφεία του  Επιμελητηρίου  Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.) στα  Εξάρχεια, με την παρουσία της Εύας Μελά, προέδρου του ΕΕΤΕ , καλλιτεχνών και ιστορικών της τέχνης.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος παράλληλα με τις εκθέσεις ζωγραφικής του έχει παρουσιάσει ένα πολύχρονο κύκλο εικαστικών δράσεων με κύρια αισθητικά του εργαλεία τα επιζωγραφισμένα ρολά τηλετύπων, τα οποία χρησιμοποίησε αρχικά στην περφόρμανς -διπλωματική  εργασία  στο παν/μιο The New School του Manhattan της Νέας Υόρκης το 1985, με διεθνή απήχηση. Τότε σαν ζωντανό γλυπτό τυλίχθηκε με τα ρολά αυτά μπροστά στο  Κτίριο Ντακότα, που έζησε και δολοφονήθηκε ο Τζόν Λένον. Ακολούθησαν πολλές περφόρμανς σε πόλεις της Ευρώπης. Από τις σημαντικότερες είναι:

“Μνημείο γιά τους νέους που πέθαναν”, αφιερωμένη στα πρώτα θύματα του aids, Αθήνα 1987, Gallery DADA,”Ο θάνατος του Ποιητή”, British Counsil, Αθήνα 1988,”Επιτύμβιο“, Vicky Dracos Conteporary Art, Αθήνα 1992,”Αφιέρωμα στους Paralimpics”, Βαρκελώνη 1992,”Μνημείο του Αντιμιλιταρισμού“,Winterschool, Γλασκώβη 1994,”Μνημείο της εποχής μας”, European Echoes, Γκέτενμποργκ, Σουηδία, “Ilanga’s pray”, στα πλαίσια της αναδρομικής του έκθεσης SCRIPTORIUM, Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα 1999,”Είσοδος- Έξοδος “, Art studio EST, Αθήνα 2000,”B.B. TRASH”, Κέντρο Τέχνης, Αθήνα 2002,”Homo-decorated Atlas”, Κ.Ε.Ο, Αθήνα 2005  και πολλές άλλες, όπως ” Ο καλλιτέχνης και το μοντέλο”, “Η αναμονή του Τηλέμαχου” μέχρι την πρόσφατη περφόρμανς του στο Παρίσι το ” Τελευταίο Ρολό τηλετύπου “, αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος σέ όλες αυτές τις ζωντανές εικαστικές παραστάσεις του, οι οποίες πρόσφεραν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεγάλη ώθηση στο αρχικά περιθωριακό είδος της performance έγινε χρήση πολλών ρολών τηλετύπων, τα οποία χαραγμένα και ζωγραφισμένα με έννοιες και σύμβολα σηματοδοτούν τρεις δεκαετίες εικαστικών δράσεων, τύλιξαν τα γυμνά σώματα του καλλιτέχνη και των συνεργατών του. Με βάση τις  εννοιολογικές συλλήψεις του και την ιδιότυπη ποιητική αισθητική του ταυτίζει την ζωή με την τέχνη.

www.gisi.gr/evangelatos

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.3.2013