Παγώστε τα στεγαστικά δάνεια για 20 με 30 χρόνια

Λύσεις που δεν προσθέτουν προβλήματα στις τράπεζες, αντίθετα τις απαλλάσσουν από την εγγραφή στον ισολογισμό τους επισφαλειών, που θολώνουν την εικόνα της τράπεζας. Η λύση που υποδεικνύουν σοβαροί και με κύρος οικονομικοί, τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν μελετήσει το τεράστιο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων και το θεωρούν μια βραδυφλεγή βόμβα, είναι να παγώσει η εξόφληση των στεγαστικών δανείων για 20 με 30 χρόνια -ορισμένοι μιλούν ακόμη και για 50 χρόνια- με την υποχρέωση του δανειολήπτη να πληρώνει τους τόκους, με ένα επιτόκιο λογικό, που θα κινείται στο επίπεδο των χωρών της Ευρωζώνης.

Έτσι ανακουφίζεται η οικογένεια που ζει με το άγχος της εμφάνισης του κλητήρα για κατάσχεση και του απειλητικού κάθε μέρα τηλεφωνήματος από την τράπεζα. Και θα μπορεί να δει από άλλη σκοπιά πλέον το πώς θα κερδίσει την επόμενη μέρα. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα χάσουν τίποτε, αλλά αντίθετα θα κερδίσουν από την είσπραξη των τόκων και δεν θα καταγράψουν ζημίες, η δε κυβέρνηση θα έχει δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Ότι σκέπτεται τους πολίτες και δεν κοιτάζει μόνο πώς θα βάλει χαράτσια και αυξήσεις.

Μια ανάλογη λύση θα πρέπει, κύριε πρωθυπουργέ, να δοθεί και στα επιχειρηματικά δάνεια, με βάση ένα πλαφόν ως προς το ύψος του ποσού και έπειτα από έλεγχο ότι υπάρχει πραγματική αδυναμία πληρωμής, όπως όταν η επιχείρηση έχει κατεβάσει ρολά, ή ο τζίρος έχει πέσει κάτω από το 50%.

Μια τέτοια λύση αποτρέπει την πώληση από τις τράπεζες των χαρτοφυλακίων τους που αφορούν τα στεγαστικά δάνεια σε ξένα funds, που ήδη περιμένουν σαν κοράκια να τα πάρουν, και μάλιστα κοψοχρονιά. Και κάθε μέρα θα εκβιάζουν χιλιάδες οικογένειες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, προκαλώντας ένα τεράστιο εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο «ατύχημα» που όλοι τρέμουν και απεύχονται. Ατύχημα που μπορείτε, κύριε πρωθυπουργέ, να αποτρέψετε με τη λύση που προτείνουμε.

Μάκης Κουρής – Εφημερίδα ΠΑΡΟΝ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.3.2013, Β. Λορεντζάτος