20 χρόνια της ιστορικής ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ – 12 Μαρτίου 1993 – 12 Μαρτίου 2013

Μία μέρα σαν τη σημερινή, πρίν απο 20 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1993, ιδρύθηκε η ιστορική ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  από τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο και τους συνεργάτες του. Ένα χορωδιακό σύνολο, που έμελλε με την προσφορά του  να γράψει μία όμορφη μουσική  ιστορία στον τόπο μας.

Η πορεία  ξεκίνησε κάπου στο 1985, όταν δύο αδέλφια, ο Παναγής και Μάκης Σιμάτος, επιπλοποιοί στο επάγγελμα, λάτρες της ντόπιας χορωδιακής μουσικής, με πάθος και ενθουσιασμό και μπόλικη δόση Κεφαλονίτικης εμμονής, ενθάρρυναν έναν  14χρονο μαθητή τότε της β’ γυμνασίου, ο οποίος έψαλλε στο αναλόγιο της Παναγίας της Σισσιώτισας, τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, να τους διευθύνει, για να ψάλλουν χορωδιακά.  Η μικρή αυτή ομάδα , δεν άργησε να λειτουργήσει σα μαγνήτης για πολλούς τραγουδιστές , ψάλτες  και  χορωδούς της Κεφαλονιάς , οι οποίοι στα χρόνια που ακολούθησαν, την πλαισίωσαν και την ανέδειξαν με τη φωνητική τους προσφορά.

Κάπως έτσι φτιάχτηκε αρχικά η «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ της ΣΙΣΣΙΩΤΙΣΣΑΣ» η οποία συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα εκκλησιαστικά πανηγύρια της Κεφαλονιάς και το 1991 για πρώτη φορά αναλαμβάνει τη γιορτή του Αγίου Γερασίμου, πλαισιωμένη πλέον  από χορωδούς και ψάλτες της περίφημης χορωδίας του Ιωάννη Αρβανιτάκη, ο οποίος είχε μόλις αποσυρθεί, αφού είχε ήδη καταγράψει μία λαμπρή πορεία και προσφορά στο Κεφαλονίτικο αναλόγιο.

Με το πέρασμα του χρόνου,και έχοντας πλέον προσελκύσει πολλά νέα άτομα, η χορωδία αναγνωρίστηκε σε καλλιτεχνικό σωματείο με την επωνυμία ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  τη 12η  Μαρτίου του 1993  και στη συνέχεια πραγματοποίησαν  πολύ αξιόλογα μουσικά επιτεύγματα για εκείνη την εποχή αλλά και για τη σημερινή:

–    Δημιούργησαν  την μεγάλη Ανδρική και τη Νεανική Ανδρική Χορωδία, δύο χορωδιακά σύνολα   που εκτός  της μουσικής τους αρτιότητας, η προσφορά τους ήταν πολύ μεγαλύτερη , γιατί εξαιτίας τους το  χορωδιακό τραγούδι της Κεφαλονιάς  κέρδισε πολλούς νέους ανθρώπους για να το συνεχίσουν.

–          Πραγματοποίησαν  τέσσερις μοναδικές συναυλίες στο Θέατρο «Κέφαλος», με στόχο την ανανέωση της χορωδιακής πράξης στην Κεφαλονιά και μοναδικό τους κίνητρο κάθε φορά που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου μας, να παρουσιάζουν κάτι καινούριο.

–    Η 1η συναυλία έγινε το 1994  στην οποία προσκάλεσαν στη σκηνή του δημοτικού θεάτρου, το ΣΠΥΡΟ ΜΑΡΚΑΤΟ το μεγάλο Κεφαλονίτη μουσουργό.

–    Η  2η  συναυλία ήταν το 1995  όπου η Νεανική Χορωδία παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο Μ.Χατζηδάκι με ορχηστρικό σύνολο ,τραγουδιστές και αφηγητή τον Πάνο Βαρδάκο , ενώ την ίδια βραδυά παρουσίασαν  το  περίφημο χορωδιακό «Βάτραχοι» του Ενίκ,  τραγούδι ορόσημο για τις Κεφαλονίτικες χορωδίες του  παρελθόντος, που πολύ σπάνια ( έως καθόλου) το  παρουσίαζαν μέχρι τότε.

–    Η 3η  συναυλία έγινε  το 1996  και ήταν μια συνάντηση χορωδιών στην οποία έδωσαν το παρόν η   ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ (Θρ.Κάβουρας) και η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ της ΠΑΤΡΑΣ (Σταύρος Σολωμός). Η μεγάλη Ανδρική Χορωδία της ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ παρουσίασε το χορωδιακό από την όπερα ΕΡΝΑΝΙ,  «Εviva beviam» του Βέρντι  τραγουδώντας το  για πρώτη φορά στην Ιταλική γλώσσα , καθώς επίσης και τη βαρκαρόλα του Δ.Λαυράγκα «Στο γαλανό το κύμα» πιθανόν σε πρώτη εκτέλεση. Στην ίδια συναυλία έκανε την πρώτη της παρουσία η νεοσύστατη τότε, μεικτή χορωδία με έργα κλασσικής χορωδιακής μουσικής, γεγονός μοναδικό για τα δεδομένα του νησιού τότε, τμήμα της οποίας  συμμετείχε στην όπερα του Μότσαρτ  “Ετσι κάνουν όλες”, που παρουσιάστηκε από το μουσικό εργαστήρι του Μεγάρου Μουσικής , στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, το 1998.

–    Η 4η συναυλία ήταν το 1997   στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το παραδοσιακό σχήμα ΛΑΪΚΗ ΑΡΙΕΤΤΑ , τραγουδώντας το μοναδικό είδος της Κεφαλονίτικης αριέττας γύρω από ένα τραπέζι ταβέρνας, και με το Αγγελοδιονύση Δεμπόνο να μεταφέρει το κοινό σε εικόνες, πρόσωπα και γλώσσα της προσεισμικής Κεφαλονιάς.

Σήμερα , η ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ δραστηριοποιείται μόνο στο χώρο της εκκλησιαστικής μουσικής και της λαϊκής καντάδας της Κεφαλονιάς, αφού ο μαέστρος και ιδρυτής της  Αγαθάγγελος Γεωργακάτος , ύστερα από σπουδές στο εξωτερικό και μία 10χρονη πορεία στα μουσικά σύνολα της Πάτρας,  είναι πλέον διευθυντής χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν  ηχογραφήσει 2 δίσκους με Κεφαλονίτικες καντάδες και Αριέττες, και την περίοδο αυτή , ηχογραφούν 4 δίσκους Κεφαλονίτικης Εκκλησιαστικής Μουσικής. Το 2001 ταξίδεψαν στην Ιταλία σε φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, το 2002 εκπροσώπησαν την Κεφαλονιά στη συναυλία Επτανησιακής Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής, και το 2010 στην Κύπρο , μαζί με τους “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος”

Ο Σπύρος και ο Φάνης Πολλάτος , μαζί με τους Παναγή και Μάκη Σιμάτο, από τους πρωτεργάτες και τους βασικούς συντελεστές της ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ,  συνεχίζουν την παράδοσή μας κάθε καλοκαίρι, τραγουδώντας στο στενό του Σέσουλα.

Μία ιστορική πορεία χορωδιακής δημιουργίας για τον τόπο μας που ξεκίνησε το 1985, επισημοποιήθηκε το 1993 και ακόμη μέχρι σήμερα είναι παρούσα , ουσιαστική και πάντοτε τιμητική για την Κεφαλονιά. Αυτό προσέφεραν και προσφέρουν , οι χορωδοί της Κεφαλληνιακής Χορωδίας με το μαέστρο τους , για αυτό και αξίζει  να τους αναφέρουμε όλους έναν προς έναν:

O αείμνηστοι : Γεράσιμος Παγουλάτος, Παναγής Κυπριώτης, Μίμης Κοσμάτος,  Διονυσάκης Καβαλλιεράτος, Δημήτρης Χοϊδάς, Διονύσης Τζάκης, Πέτρος Σπαθώνης,  Σπύρος Βλαχούλης, Χαράλαμπος Καππάτος, Κώστας Μαγουλάς, Τάσης Λουκέρης,

Οι μέχρι και σήμερα δημιουργικοί :

ΤΕΝΟΡΟΙ:       Παναγής Δεστούνης, Μενέλαος Σωτηρόπουλος, Γεράσιμος Ραζής-Γαλιατσάτος,  Σπύρος  Αυγουστάτος, Σωτηράκης Καραβάς,

ΣΕΚΟΝΤΟΙ:     Γεράσιμος Σιμάτος, Παναγάγγελος Καραβιώτης, Σπύρος Τσουρούφλης, Σπύρος Βλάχος, Σπύρος Γεωργακάτος,  Γεράσιμος Αυγουστάτος,  Άγγελος Γερουλάνος, Γιάννης Βλαχούλης

ΒΑΡΥΤΟΝΟΙ :  Παναγής Σιμάτος, Φάνη Πολλάτος, Διονύσης Κωνσταντάκης, Διονύσης Λουκάτος, Δημήτρης Καραβιώτης

ΜΠΑΣΣΟΙ :      Σπύρος Πολλάτος, Νικόλας Πολλάτος, Σπύρος Σταμένης, Δημήτρης Φωκάς, Βαγγέλης Αραβαντινός

Οι συμμετέχοντες  στην  περίφημη τότε Νεανική Χορωδία :

TENOΡΟΙ :      Γεράσιμος Παυλάτος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γεράσιμος Στρατιώτης, Νικόλαος Κόμητας,

ΣΕΚΟΝΤΟΙ:     Διονύσης Παγουλάτος, Βασίλης Καλογηράς, Βαγγέλης Ιακωβάτος, Γεράσιμος Καραβιώτης, Γεράσιμος Κρεμμύδας, Γεράσιμος Γεωργόπουλος, Στέλιος Παυλάτος, Σπύρος Χαλιώτης (πιάνο)

ΒΑΡΥΤΟΝΟΙ :  Διονύσης Σιμάτος, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Άκης Μαζαράκης, Άγγελος Κωνσταντάκης, Νίκος Γαρμπής, Γιώργος Μαυρογιάννης

ΜΠΑΣΣΟΙ :      Μάριος Κρούσσος, Στάθης Σιμάτος, Σπύρος Γασπαρινάτος, Γρηγόρης Βαγγελάτος

Και τα κορίτσια της Μεικτής  Χορωδίας :

SOPRANI:       Nτόρρις Βίλλε, Σταυρούλα Πολλάτου, Άννα Μεσολωρά, Θεοδώρα Μεσολωρά, Ελπίδα Τσουρούφλη, Χριστίνα Μαρούλη

ALTI :             Μαρία Καλογηρά, Ελένη Νεοφύτου, Σούζαν Φις, Ελένη Παπαναστασάτου, Αγγελική Κοσμετάτου  Μαρία Στάβερη

(Φωτογραφίες απο τις ιστορικές συναυλίες της ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ 1994 -1997)

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.3.2013