Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, οι διαδικασίες «προχωρούν κανονικά». Η ισχύουσα νομοθεσία όμως θέτει περιορισμούς στη δόμηση και στις πιθανές επενδύσεις στα νησιά. Όπως διαβάζουμε στα ΝΕΑ, το νησιωτικό σύμπλεγμα Βόρειων και Νότιων Εχινάδων αποτελεί Εθνικό Πάρκο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 (ΦΕΚ 477/06). Η περιοχή, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, διακρίνεται, σύμφωνα με την απόφαση, για τη «μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική και γεωμορφολογική της αξία». Η ΚΥΑ επιτρέπει στην προστατευόμενη νησιωτική ζώνη την ήπια αναψυχή, τις οικοτουριστικές δραστηριότητες και την εγκατάσταση μόνιμης ελαφριάς υποδομής που εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από πλευράς δόμησης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας αγροτικής κατοικίας επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθηκών φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ.
Αυτούς τους περιορισμούς προσπαθεί να άρει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για αναθεώρηση της ΚΥΑ. Στο σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε το καλοκαίρι, όσο διεξάγονταν και οι διαπραγματεύσεις για πώληση νησιών στην περιοχή, προστέθηκε νέα παράγραφος για τους όρους δόμησης. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στις νήσους Πεταλάς, Δρακονέρα, Μάκρη, Οξιά, Προβάτι, τη διημέρευση ή διανυκτέρευση και τη δημιουργία διακριτών καταλυμάτων συνολικού ύψους μέχρι 5 μέτρα. Ως ανώτατο όριο καλυπτόμενης επιφάνειας για το σύνολο των επιτρεπομένων χρήσεων ανά νήσο ορίζεται το 2% της έκτασής της. Ακόμη ορίζεται χαμηλός συντελεστής δόμησης στο 0,03. Αυτή η προσθήκη ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Αποτελεί μέρος Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που δεν έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη και εάν ψηφιστεί, όπως τονίζουν από την Πολεοδομία Ιθάκης, θα χρειαστούν χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη γραφειοκρατία, ενώ η νομιμότητα οποιασδήποτε κατασκευής θα πρέπει να κριθεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο δήμαρχος Ιθάκης, όπου ανήκουν διοικητικά οι Εχινάδες, τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι οι άραβες επενδυτές δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα νησιά. «Ολα είναι στον αέρα. Δεν ξέρω τι τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ξέρω ότι πλήρωσαν. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν με αυτά», λέει ο κ. Κασσιανός. Οι ντόπιοι πάντως εκτιμούν ότι στα νησιά οι επίδοξοι επενδυτές θα χτίσουν κατοικίες και όχι τουριστικά καταλύματα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.3.2013, ΜΝΜ