Ποιος είναι ο νέος μας … γείτονας, εμίρης του Κατάρ;

Ο εμίρης αγαπά την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά μας γεγονός που το εκδηλώνει με την πρώτη ευκαιρία. Άλλωστε κάθε χρόνο επισκέπτεται την πατρίδα μας και έχει αρκετές φορές φωτογραφηθεί στα νησιά μας.

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, το 1952. Το Κατάρ βρίσκονταν υπό αγγλική κυριαρχία, μέχρι ο Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, να γίνει 19 ετών, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1971, όπου απέκτησε ανεξαρτησία αλλά και παντοδυναμία ως κράτος, με τον λαό του να έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο! Το Κατάρ μέχρι και τη δεκαετία του ’40 ήταν το φτωχότερο από τα Εμιράτα χωρίς πλούτο από τα πετρέλαια αλλά περιβόητο για την αλιεία μαργαριταριών. Όλα αυτά άλλαξαν, χάρη στον νεαρό, ακόμα τότε, πρίγκιπα Χαμάντ.

Προέρχεται από αραβική αριστοκρατική οικογένεια, με ισχυρούς αρχηγούς δυο αιώνων και ηγέτες των νομαδικών φύλλων από τις αρχές της ιστορίας τους. Ο πρίγκιπας φοίτησε στην στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στη Μεγάλη Βρετανία και όταν το 1971 επέστρεψε στο ελεύθερο πλέον Κατάρ, του απενεμήθη ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και σύντομα έγινε ε υποστράτηγος και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δυτική του κουλτούρα τον έκαναν φιλοδυτικό οπότε αγωνίστηκε εναντία στον Σατντάμ Χουσείν για την απελευθέρωση από αυτόν του Κουβέιτ.

Το 1977 αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, ενώ αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του.

Στις 27 Ιουνίου του 1995, ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε τον πατέρα του από τον θρόνο, ο οποίος, μάλιστα απουσίαζε στο εξωτερικό. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρης του Κατάρ έγινε πέντε χρόνια αργότερα, στις 20 Ιουνίου του 2000.

Ο εμίρης χαίρει εκτιμήσεως στον αραβικό κόσμο και επιπλέον είναι ο βασικός χρηματοδότης του Al Jazeera. Σε συνεντεύξεις του, στο παρελθόν έχει παραδεχτεί ότι είχε δώσει τα πρώτα 137 εκατομμύρια δολάρια στον σταθμό και μετά αρκετά ακόμα όποτε ήταν ανάγκη, ώστε να υπάρχει στην παγκόσμια ενημέρωση αντίλογος και να μην ακούγεται μόνο η φωνή των ειδησεογραφικών δικτύων της Δύσης.

Οι προσπάθειές του για εκσυγχρονισμό στον στρατό αλλά και στην κοινωνία της βαθύπλουτης χώρας, η αδυναμία του στον αθλητισμό, αθλητής και δύτης και ο ίδιος και η λαχτάρα του να κερδίσει η χώρα του κάποτε Ολυμπιακό μετάλλιο, τον καταστούν ως έναν από τους προοδευτικότερους άραβες ηγεμόνες. Μάλιστα τονίζεται, πως έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του, την εξωτική Σεϊκα Μοζάχ, αποκλειστικά την ευθύνη για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών, πράγμα που δεν διανοούνται καν γενικά οι Άραβες, όσον αφόρα στις γυναίκες. Οι δυο σύζυγοι, παρά τις εθιμοτυπικές συνήθειες των εμιράτων, δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν μαζί, σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Είναι όμως εμφανές πως η Σεΐκα Μοζάχ, είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή ως προσωπικότητα, πολύ διαφορετική από άλλες συζύγους ηγετών της Μέσης Ανατολής. Είναι δημοφιλής, αρκετά μοντέρνα και επαναστατική στο ντύσιμό της, ενώ συμμετέχει ενεργά στα κοινά της χώρας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ Κοινωνιολογία, με ιδιαίτερα εντυπωσιακές επιδόσεις. Παντρεύτηκε τον Εμίρη σε ηλικία μόλις 18 ετών. Το περιοδικό «Forbes» την έχει ανακηρύξει μια από τις 80 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο. Διακρίνεται για την δυναμικότητά της, το φιλανθρωπικό της έργο, το καλό της γούστο και την αδυναμία της στην υψηλή μόδα.

Ο εμίρης του Κατάρ, όμως έχει άλλες δυο συζύγους και συνολικά 24 παιδιά, 11 αγόρια και 13 κόρες. Η πρώτη σύζυγός του, χαμηλών τόνων, περισσότερο αυστηρής θρησκευτικά συμπεριφοράς, είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιους και έξι κόρες. Με την τρίτη και νεαρότερη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιους και πέντε κόρες. Με την Σέικα Μοζάχ, που μοιάζει η αγαπημένη του, έχει αποκτήσει πέντε γιους και δύο κόρες. Ανάμεσά τους, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ως ο επόμενος εμίρης του Κατάρ και είναι μόλις 23 ετών.

Ο Εμίρης του Κατάρ, πέρυσι αγόρασε το περιβόητο πολυκατάστημα Harrods, στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ενώ έχει για το έθνος του αποκτήσει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έχει δώσει 125 εκατομμύρια στην Μπαρτσελόνα για τη διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας, κατέθεσε πρόταση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022, ενώ προσπάθησε να εξαγοράσει τη θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να καταφέρει.

Το Forbes τον αξιολογεί στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαχειρίζεται 50 δισεκατομμύρια με το δικό του Qatar Ιnvestment Αuthority.

Πηγή: Διάφορα sites ελληνικά και μη

ΜΝΜ για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ