Πιστοί και καρδινάλιοι στη Ρώμη για τον νέο Πάπα

Καρδινάλιοι απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη στη Ρώμη και οι «ζυμώσεις» για την εκλογή του νέου Πάπα, μετά και την παραίτηση του Βενέδικτου, ξεκινούν!

Η αρχή θα γίνει με το Ιερό Κολλέγιο των Καρδιναλίων. Υπό τον κοσμήτορα του Κολλεγίου, Άντζελο Σοντάνο, οι καρδινάλιοι που θα συμμετάσχουν στο κονκλάβιο θα συναντώνται καθημερινά, έως ότου φτάσει η στιγμή για το κονκλάβιο.

Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας», όπως αποκαλούνται, θα συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της Εκκλησίας και κυρίως τα σκάνδαλα παιδεραστίας και το Vatileaks αλλά επί της ουσίας θα «ζυγίσουν» το ποιος ή ποιοι θα πάρουν προβάδισμα στη μάχη για την εκλογή του νέου Πάπα.

Το κονκλάβιο θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα όταν και θα έχουν φτάσει στο Βατικανό και οι 115 καρδινάλιοι (κάτω των 80 ετών) που θα συμμετάσχουν. Στόχος είναι ο νέος Ποντίφηκας να εκλεγεί πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών, που ξεκινά στις 24 Μαρτίου.

Και αυτό γιατί όλοι θέλουν ο νέος Πάπας να πρωτοστατήσει στη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων αλλά και στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Εκτός από τους καρδινάλιους, στη Ρώμη έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν και χιλιάδες πιστοί. Δεν είναι λίγοι όσοι θα «στρατοπεδεύσουν» στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να περιμένουν να δουν λευκό καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.

Γιώργος Θαλάσσης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4.3.2013