Λίνα Μενδώνη: Το ΕΣΠΑ για τον Πολιτισμό

1.- Συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης.

2.- Προάγει την έξυπνη εξειδίκευση.

3.- Συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής προσφοράς.

4- Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπλαση αστικών περιοχών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

5.- Προάγει την ισότητα των ευκαιριών.

6.- Αποτελεί ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης.

… Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων αυτή τη στιγμή υλοποιεί 24 έργα σε όλη την επικράτεια, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, στην προσπάθεια τόνωσης της απασχόλησης, αλλά και εξυπηρέτησης των αναγκών του άξονα της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του Πολιτισμού. Με το Επιχειρισιακό Πρόγραμμα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, με εξασφαλισμένους και διασφαλισμένους πόρους της τάξεως των 25 εκ. ευρώ, και σε συνεργασία με μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν, την προσεχή διετία, σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους περίπου 3.500 νέοι άνεργοι, οι οποίοι θα συμβάλλουν με τον νεανικό τους ενθουσιασμό στην προσπάθεια για διευρυμένη λειτουργία των μουσείων, των μνημείων και των χώρων.

…Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, στα όσα προηγουμένως αναφέρθηκα, και όπως είθισται να γίνεται στο πλαίσιο ανάπτυξης καλών πρακτικών σε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, θα παρουσιάσουν τις ιδιαίτερες θεματικές ενότητες που αναφέρονται στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού:

– στην Αθήνα

– στα Νησιά του Αιγαίου

– στην κατασκευή και την λειτουργία νέων Μουσείων

– στην αποκατάσταση των Οθωμανικών Μνημείων της χώρας

– στη συνδρομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στις σωστικές ανασκαφές και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις στην υλοποίηση των μεγάλων τεχνικών έργων στη χώρα

– στην ανάδειξη σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων

– στην υποστήριξη δράσεων σύγχρονου πολιτισμού

… Με την δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών και των φορέων μας στο ΕΣΠΑ και με την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, η συμβολή του τομέα του Πολιτισμού στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Στις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν είναι πολυτέλεια ή μια παράλληλη δραστηριότητα της δημόσιας διοίκησης. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα που απαιτεί γνώση, εμπειρία, οργάνωση, συνέπεια, αφοσίωση και δουλειά, πολλή δουλειά από όλους.

Επιλεγμένα αποσπάσματα από εισήγηση της Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ κ. Λίνας Μενδώνη

Επιλογή: Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ