Ι. Τζιλιάνου: Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας από μια πρώην φοιτήτριά του για το ΤΕΙ

Κατά τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σφάλματα  και ολέθριοι χειρισμοί στα θέματα της παιδείας. Η ίδρυση σχολών ΤΕΙ ή ΑΕΙ σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έγινε χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι εγκαταστάσεις , το προσωπικό και τα ανάλογα κονδύλια, ώστε αυτά τα ιδρύματα να ευδοκιμήσουν και να γίνουν πραγματικές εστίες μόρφωσης και διάχυσης της γνώσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του κοινωνικού συνόλου. Αυτό βεβαίως είναι η σκοτεινή πλευρά του νομίσματος. Γιατί αναμφισβήτητα υπάρχει και η άλλη.

Η Κεφαλονιά αποτελεί το μεγαλύτερο νησί της Επτανήσου, τη στιγμή που στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Κέρκυρα έχει μονοπωλήσει σχεδόν τα πάντα. Η ίδρυση του ΤΕΙ από τον τότε Υπουργό Παιδείας Κ. Γεράσιμο Αρσένη έδωσε μια ελπίδα πως κάτι καινούριο ξεκινά στην τοπική μας κοινωνία.

Το κλείσιμο των ΤΕΙ θα αποτελέσει την ταφόπλακα σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας, αφού η μνημονιακή πολιτική συμπεριέλαβε το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών σε κάθε γωνιά του νησιού, με αποτέλεσμα το οικονομικό και όχι μόνο μαράζωμα  πολλών περιοχών της Κεφαλονιάς. Το νησί μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το νόμο «Καλλικράτη- νέα Αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση» και από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Η  μη διατήρηση της Σχολής «Δημοσίων σχέσεων και Επικοινωνίας» στο Αργοστόλι θα συμβάλλει κατά έναν τρόπο σε μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων της τοπικής κοινωνίας, αφού αποτελούμε μια νησιωτική περιοχή με ιδιαιτερότητες. Η ήδη συρρικνωμένη οικονομία μας θα πληγεί ακόμη περισσότερο ,καθώς οι φοιτητές χρηματοδοτούν πολλές δραστηριότητες στο νησί κατά τη χειμερινή περίοδο. Ως εδώ νομίζω ότι τα επιχειρήματα μου είναι εύλογα.

Επιπλέον, το ΤΕΙ και η Διοικούσα Επιτροπή του έδωσαν θέσεις εργασίας σε ντόπιους κατοίκους είτε με τη μορφή συμβάσεων αορίστου χρόνου είτε ως εποχικού ή εκπαιδευτικού προσωπικού. Η Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Ναπολέοντα Μαραβέγια, έδωσε νέα πνοή στο ΤΕΙ. Έγιναν πολλά .Ημερίδες, θερινά σχολεία, χρήματα του ΕΣΠΑ που αξιοποιήθηκαν σε διάφορες δράσεις. Η παρουσία του ΤΕΙ είχε γίνει αναμφίβολα πολύ πιο αισθητή από τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιστολή μου αυτή είναι μια κραυγή για το επικείμενο κλείσιμο του, μια κραυγή που συνυπογράφει μαζί με μένα ολόκληρη η κοινωνία του νησιού μου.

Σας παρακαλώ θερμά να επανεξετάσετε στο σχέδιο «Αθηνά» το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δεδομένου του νησιωτικού χαρακτήρα της περιοχής, την οικονομική συγκυρία που βιώνει η Πατρίδα μας, το μαρασμό που θα επιφέρει στην τοπική μας κοινωνία μια τέτοια ενέργεια, καθώς και ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση, την ενδυνάμωση και την εποικοδομητική συνέχιση λειτουργίας του Ιδρύματος με σταθερό προσανατολισμό στην ποιοτική εκπαίδευση των Ελλήνων Πολιτών .

Είμαι βεβαία ότι όλοι οι φορείς θα συμβάλλουν σε κάθε κατεύθυνση ,ώστε το ΤΕΙ να συνεχίσει την παρουσία του.

Το αξίζουν τα Επτάνησα άλλωστε.

Το αξίζει η Κεφαλλονιά

Το αξίζει το πολιτισμικό υπόβαθρο και η Ιστορία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- του Ιόνιου Αρχιπελάγους.

Σας Ευχαριστώ.

Με τιμή,

Ιωάννα Τζιλιάνου.

Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου – Μεταπτυχιακό  στην «Εθνική και Κοινοτική Διοίκηση»

Ελ.Βενιζέλου 20, 28100

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2.2.2013