Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)

Ο συνδικαλιστικός φορέας των ναυτικών ζητεί επίσης την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει πάλι την Κυριακή, προκειμένου να καθορίσει την περεταίρω στάση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η τρόικα απαιτούσε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, αυτό τελικά δεν έγινε.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως στη συγκεκριμένη στιγμή που διανύουμε, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει επιπλέον ελιγμούς, ενώ ο ακτοπλοϊκός κλάδος βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο».

Αμεσως μετά την ΠΝΟ ο υπουργός είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Πηγές από το χώρο της ακτοπλοΐας που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, παραδέχτηκαν ότι με τις νέες αλλαγές που προωθούνται στο πολυνομοσχέδιο, πλήττεται εν μέρει η ναυτική εργασία, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι σε οριακό σημείο και χρήζει και άλλων διορθώσεων.

Εκτίμησή τους μάλιστα, ήταν πως αν τελικά το νομοσχέδιο δεν περάσει από τη Βουλή, οι επιπτώσεις στη ναυτεργασία δεν αποκλείεται να είναι προς το δυσμενέστερο, καθώς πολλοί πλοιοκτήτες, λόγω κόστους, θα προχωρήσουν σε αποδρομολογήσεις και ναυλώσεις πλοίων σε γραμμές του εξωτερικού.

Tη συμπαράστασή της στον αγώνα και τις διεκδικήσεις της ΠΝΟ εξέφρασε η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, αποκλειστικά υπεύθυνη για την ταλαιπωρία της νησιωτικής Ελλάδας είναι η «αλαζονική και προκλητική αδιαλλαξία των εφοπλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων που βρίσκουν δυστυχώς σύμμαχο το υπουργείο».

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα και να επιβάλουν στις εφοπλιστικές οργανώσεις την υπογραφή ΣΣΕ που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ναυτικών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1.2.2013