2. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι, το είχε επίσης από μόνη της καταργήσει και προσφέρει ως θυσία στην θεα Αθηνά.
Μονο δύο Τμήματα ΤΕΙ άφηνε στην Κεφαλονιά. Κατά συνέπεια εαν οι κινητοποιήσεις που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται μετά τον λήθαργο και τον εφησυχασμό στον οποίο περιπέσαμε, επιτύχουν ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ.
Πιθανόν αυτή να είναι και η εξέλιξη.
Ετσι το Τμήμα Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, που είναι το μόνο που λεκτικά δήθεν επιβίωσε με το Σχέδιο «Αθηνά» θα είναι τελικά το μόνο που θα κλείσει συγχωνευόμενο (!), σε λίγες μέρες όταν θα «αποδώσουν» οι τοπικές μας κινητοποιήσεις. Η απουσία ακαδημαικής αυτοτέλειας θα υποθηκεύσει περαιτέρω την ανάπτυξή του (δεν λειτουργούν ποτέ οι τεχνητές συνενώσεις και οι υπαγωγές) και θα οδηγήσει σε σύντομο μαρασμό, απώλεια βηματισμού, και κατάργηση/απορρόφηση (αφού …«υπάρχουν άλλα ομοειδή»). Επιχειρήματα πάντα ανακαλύπτονται.
Μέσα στην γενική ευφορία όλοι θα ξεχάσουν πως το «δεν κλείνει τελικά το ΤΕΙ» ισοδυναμεί με το «χάνει και τα δύο του Τμήματα το Ληξούρι».
Το Ληξούρι ας προσέξει και ας μην έχει καμμία επανάπαυση. Όταν θα κατακαθήσει το σύννεφο των υπόγειων ενεργειών, θα επανεμφανιστούν τα φερόμενα ως καταργούμενα με την σοφή «Αθηνά» και θα λείπουν τα δήθεν διασωθέντα. Δηλαδή αυτά του τόπου μας. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΛΗΣ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ:Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η πρόταση του πρώην Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Σχεδιο Αθηνά) εκφράζει εύγλωττα ότι συναποτελεί την επιτομή της σήψης ενός αστυφιλικού (σε όλες τις κλίμακες) και πάσχοντος κράτους που φέρεται σαν να υπάρχει μόνο για τον εαυτό του και τους έχει όλους απέναντι:
1. Ενώ προσποιείται ανάγκες για επιτακτικές περικοπές δαπανών, αφήνει απολύτως ανέπαφο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (…μη επιδεκτικό ευρείας εξορθολογιστικής αναδιάρθρωσης) να συνεχίσει να συμβάλει μονομανώς στην οικονομική ευστάθεια και τον ηγεμονισμό της Κέρκυρας. Μάλλον το εξαιρεί από το κυνήγι των περικοπών, ως απονομή πρόσθετου βραβείου στον τόπο αποκλειστικής εγκατάστασής του, επειδή δεν επλήγη από σεισμούς και δεν καταστράφηκε ποτέ. Ο πλούσιος πλουσιότερος.
2. Το πάσχον Κράτος συνεχίζει να εγκαταλείπει τα κατεστραμμένα νησιά (τα λεγόμενα «υπόλοιπα Ιόνια νησιά») στο έλεος της ιστορίας 60 χρόνια μετά τους σεισμούς. Αντί να τα ενισχύσει εκ προθέσεως διασπείροντας τότε σε αυτά, σκοπίμως, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ιδρύει στην ακμάζουσα ανέπαφη Κέρκυρα και επιμένει πεισματικά να μην το αποκεντρώνει ορίζοντας την «πανεπιστημιακότητα» με λυσσαλέα πολιτική επιμονή και με ιδεολογήματα περί δήθεν τοποκεντρικής ακαδημαικής συνεκτικότητας, δηλαδή σαν εκείνο το μαθησιακό αγαθό που επιτυγχάνεται περιέργως … μόνο με το οικονομικό αποτέλεσμα συγκέντρωσης όλων των φοιτητών στην Κέρκυρα. Και αυτό το κάνει την εποχή του τηλεπικοινωνιακού εκμηδενισμού των αποστάσεων και της πληροφορικής, ενώ ιδρύει και νεότευκτο τμήμα (άσχετο με το χαρακτήρα όσων προυπήρξαν εκεί) …για να συμβάλει στην ανάπτυξη των επτανήσων συνεπικουρώντας το έργο της παρακείμενης Περιφέρειας, της οποίας επίσης την έδρα απολαμβάνει η Κέρκυρα, ξεχνώντας τα περί ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Τυχαίες συμπτώσεις. Ορθολογισμός.
3. Ανακοινώνει τελικά ένα ΤΕΙ με έδρα ένα από τα κατεστραμμένα νησιά, το αφήνει να φυτοζωεί διευθυνόμενο από ιδιάζουσες αμοιβόμενες διαδοχικές Διοικούσες Επιτροπές και ενώ του δίνουμε ότι μπορούμε, οικόπεδα, ενισχύσεις, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, προνομιακές ευκαιρίες νησιωτικότητας, βαρύγδουπο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που το καθιστά «διεθνή πόλο έρευνας κλπ κλπ», μας το παίρνει πίσω, μετά από 14 χρόνια, ενισχύοντας το …Μεσολόγγι.
4. Δημιουργεί με θαυμαστή ταχύτητα νέα τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενώ ταυτόχρονα δυστοκεί να διορίσει μερικές δεκάδες καθηγητές να στηρίξουν το ΤΕΙ Ιονίων στο ξεκίνημά του. Εκεί δεν βρίσκει τους τρόπους. Αφήνει το ΤΕΙ για χρόνια να δουλεύει με δράκες ωρομίσθιων ή ημετέρων ενώ ταυτόχρονα το κατηγορεί για ακαδημαική ανεπάρκεια και χαμηλή ελκυστικότητα.
5. Επιχειρεί να αποσπάσει τμήμα του ΤΕΙ στην Αθήνα «διότι δεν είναι εκλυστικό τόσο μακρυά στην επαρχία» υπονομεύοντας το Ιδρυμα. Παράλληλα ιδρύει στην Κέρκυρα ομοειδές επαρχιακό τμήμα με άλλο όνομα για να το ανταγωνιστεί και να του αποσπάσει μελλοντικούς φοιτητές. Εκεί δεν ισχύει φαίνεται το μακράν της Αθήνας. Ταυτόχρονα το κατηγορεί ότι δεν προτιμάται και πρέπει να καταργηθεί…
6. Προσλαμβάνει ελάχιστους διδάσκοντες νωχελικά και καθυστερημένα στα τμήματά του ΤΕΙ ώστε αυτό να παραπαίει ως ελλειμματικό, ενώ για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας επανδρώνει νέα τμήματα ταχύτατα και γενναιόδωρα, ακόμα και σε αντικείμενο συναφέστατο με τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων, που δεν είχε κανένα στρατηγικό λόγο να σπεύσει να δημιουργήσει.
7. Εξαθλιώνει το ΤΕΙ Ιονίου ασκώντας ανούσια, ανέμπνευστη και προσχηματική διαχείρηση με μοιρολατρική αδιαφορία για τον τόπο, χλευάζει ακόμα και την επίκληση της οικονομικής επίπτωσης από τον τοπικό πληθυσμό με υποκριτικές αιτιάσεις και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα περί της πάνω απ’ όλα προστασίας του «υψίστου στόχου» της ακαδημαικότητας και μετά το κατηγορεί για τις επιπτώσεις της εξαθλίωσης -που το ίδιο το αθηναικό κέντρο δημιούργησε- για να το αποδυναμώσει ως καταργητέο.
8. Οι διοικούντες το Ιδρυμα κάνουν προσκαιρη διαχείρηση επιπτώσεων παραιτούμενοι και αποπαραιτούμενοι, πιστώνονται χρόνο, δρούν, αμοίβονται, αλλά τελικά αποτυγχάνουν παταγωδώς. Δεν πείθουν αυτούς που πρέπει. Παραλαμβάνουν οικείο Ιδρυμα και παραδίδουν ξένο Παράρτημα.
Κι όμως, η επιτυχία δεν κατασκευάζεται με δελτία τύπου. Επιτυχία θα ήταν η αξιοποίηση του «ένα ανώτατο ίδρυμα ανά περιφέρεια» που οι σοφοί συμβουλάτορες του Υπουργείου προπαγάνδισαν, με επίτευξη της συγχώνευσης ΤΕΙ και Ιονίου Πανεπιστημίου και αμέσως μετά εξάπλωση του νέου φορέα σε όλη την Επτάνησο. Όμως η Κέρκυρα δεν ήθελε. Αντ’ αυτού πήγε το ΤΕΙ στο Μεσσολόγγι οπότε –τι αξιοπερίεργο- ο ανεμοστρόβιλος «Αθηνά» …πάλι δεν πέρασε από την Κέρκυρα.
Κακά τα ψέματα. Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για τα νησιά μας ουσιαστικά καταργείται. Ουδεμία αναπτυξιακή προοπτική διανοίγεται πλέον εδώ. Αντί να απορροφήσει, το απορροφούν. Μετακινεί την έδρα του από το Αργοστόλι στο Μεσολόγγι (εξοικονομούμε και τα ενοίκια του γραφείου της Συγγρού..). Το Μεσολόγγι ενδυναμώνεται κοινωνικά με αναπτυξιακή δύναμη που αφαιρέθηκε από Αργοστόλι και Ληξούρι. Κεφαλονιά Ζάκυνθος και Λευκάδα καταβαραθρώνονται. Αφήνουν δύο τμήματα στο νησί και ένα στη Ζακυνθο για τις εντυπώσεις. Θα τα σαρώσουν και αυτά (με τη βάση του 10 και άλλα επιχειρήματα) σε μεταγενέστερο χρόνο. Πολύ σύντομα.
Η επιλογή του τίτλου αποτυπώνει, πέραν από τις θλιβερές κυριολεκτικές ικανότητες των συντακτών, εύγλωττα και προφητικά την κατάσταση: «TEI Δυτικής Ελλάδας και … Ιονίων Νήσων». Οι νήσοι (πλήν Κέρκυρας) είναι, ξανά, …εκτός Ελλάδος ! Μεγίστη επιτυχία. Η Ελλάδα είναι λοιπόν χώρα ηπειρωτική, κακώς νομίζαμε το αντίθετο.
Μια ακόμα απόδειξη πως δικαιώθηκε και το ερευνητικό πρόγραμμα που θα μας έσωζε από την κατάργηση: Το ΤΕΙ έγινε τελικά Διεθνές ! Πόλος. Ολοι πια στρέφουν την προσοχή τους στο Μεσολόγγι.
Δρ. Ν.Σολωμός – Πρώην δημοτικός σύμβουλος
Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.1.2013 και 1.2.2013