Θέλουμε να βρεθεί λύση; (Για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Μόνο ως μεταβατική λύση θα μπορούσε να είχε κάποια τύχη με το ισχυρό επιχείρημα πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πάνω από 2.500 φοιτητές θα φύγουν από την Κεφαλονιά και άλλoι (το λιγότερο) 2.000 από Ζάκυνθο και Λευκάδα.

Το ΣΟΚ των τοπικών οικονομιών από αυτό το ξαφνικό αιμορράγημα θα είναι πρωτοφανές για τα τρία νησιά και έξω από κάθε πρόβλεψη.

Οι 7.000 φοιτητές εξάλλου που θα σωρεύσουν ξαφνικά από Πάτρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στο Μεσολόγγι, δημιουργούν συνθήκες άτακτου εποικισμού σε μια πόλη των 13.000 κατοίκων.

Ουδείς θα ασχοληθεί σοβαρά με την πρόταση συνέχισης της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην σημερινή του κατάσταση, όταν καταργούνται συνολικά 94 τμήματα (εκ των οποίων τα 6 του δικού μας ΤΕΙ) και 12 πόλεις μένουν χωρίς κανένα τμήμα (εκ των οποίων δύο δικές μας).

Η πρόταση των καθηγητών του ΤΕΙ για ένα τμήμα σε κάθε μία από τις τέσσαρες πόλεις στο οποίο θα έχουν συμπτυχθεί τα δύο λειτουργούντα σήμερα, είναι εκτός των στρατηγικών στόχων του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» οπότε και είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω η Κυβέρνηση γιατί θα ανοίξει τους ασκούς σε όλες τις περιοχές.

Άρα επικαλούμενοι : 1ον) την ιδρυτική πράξη του Ιόνιου Πανεπιστημίου του 1984 που βρίσκεται σε ισχύ, σε συνδυασμό με τον Κυβερνητικό σχεδιασμό για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε κάθε περιφέρεια.

2ον). Την νησιωτικότητα ως συνταγματική επιταγή και

3ον). Την διατήρηση έτσι κι αλλιώς των δύο τμημάτων σε Ζάκυνθο και Ληξούρι

Η πρόταση με τις περισσότερες πιθανότητες είναι:

Να δημιουργηθούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο 7 σχολές, αντί των προτεινομένων τριών στην Κέρκυρα (αν και ανερμάτιστα συνενώθηκαν τα 6 τμήματα), με την προσθήκη από μιας σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Λευκάδα και Ζάκυνθο και με το αντικείμενο που προτείνουν οι καθηγητές.

Η πρόταση αυτή εκτός των άλλων έχει και το πλεονέκτημα ότι δημιουργείται μέτωπο όλων των νησιών !

Είναι η λύση όχι μόνο για το πανεπιστημιακό μέλλον της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Ζακύνθου, αλλά και της Κέρκυρας.

Και λέω και της Κέρκυρας, γιατί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έτσι όπως προβλέπεται να λειτουργήσει στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» μαθηματικά οδεύει με την «ΑΘΗΝΑ 2» (που δεν θα αργήσει) για κλείσιμο!

Αν δεν δούμε κατάματα την πραγματικότητα και δεν διαμορφώσουμε ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση και για τα δύο ιδρύματα, απλά θα διεκδικούμε χίμαιρες.

Μέσα από την τραγική κατάληξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε τελική ανάλυση μπορεί να έλθει η ιστορική δικαίωση και για τον Επτανησιακό χαρακτήρα του Ιόνιου Πανεπιστημίου !

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο άλλωστε είναι που μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο συνεκτικό κρίκο των Ιονίων Νήσων.

Υ.Γ. Η ενέργεια του Περιφερειάρχη να κλείσει ξαφνικά την Περιφέρεια σήμερα δίχως καμία συνεννόηση με την αντιπολίτευση είναι πολιτικά ατυχής και απαράδεχτη. Γι’άλλη μία φορά ο κ. Σπύρου δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την διακυβέρνηση της Περιφέρειας με μοναρχική νοοτροπία (οι μυστικές συναντήσεις του με τους Γερμανούς και την κ. Μέρκελ είναι οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις) πολύ περισσότερο που επίσης σήμερα, από την κλειστή κατά τα άλλα Περιφέρεια στάλθηκαν οι προσκλήσεις για δύο συνεδριάσεις το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο με 34 συνολικά θέματα, αλλά όχι αυτό του ΤΕΙ και του Ιόνιου Πανεπιστημίου !!!

Μάκης Φόρτες

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1.2.2013