ENET.GR: Η καταγγελία του Μ. Φόρτε για τις απευθείας αναθέσεις του Περιεφερειάρχη

Ολες οι επιχορηγήσεις -σύμφωνα με τον κ. Φόρτε- ήταν με απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε και ο κατακερματισμός της σχετικής πίστωσης για να καλύπτεται η σχετική διάταξη της υπουργικής απόφασης 35130/739/09.08.2010 περί «των χρηματικών ποσών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων».

«Πάρτι ανάπτυξης»

Ο κ. Φόρτες καταγγέλλει ότι σε μία περίπτωση (Ράλι Ιονίου) έχει γίνει κατάτμηση του έργου (46.581 ευρώ), κατά παράβαση του νόμου, σε οκτώ επιμέρους έργα (αποφάσεις: 41966/16943/03.08.2012 (6 έργα), 43920/17690/08.08.2012 και 45082/18222/22.08.2012).

«Είχαμε ένα πρωτοφανές “πάρτι” με τα πολυδιαφημισμένα λεφτά του ΕΣΠΑ, που υποτίθεται ότι προορίζονται για την ανάπτυξη. Μόνο… “ο γάμος του Καραγκιόζη” δεν έχει επιχορηγηθεί ως εκδήλωση που προβάλλει το τουριστικό προϊόν των Ιονίων Νήσων! Ακόμα και ο Ροταριανός Ομιλος έχει επιχορηγηθεί. Δυστυχώς, η επιλεκτική επιχορήγηση έρχεται να συμπληρωθεί με τη διάκριση των νησιών μας σε προνομιούχα και υστερημένα των κοινοτικών πόρων», λέει στην «Ε» ο κ. Φόρτες και προσθέτει:

«Ο πακτωλός των χρημάτων δόθηκε με τρόπο που δυναμιτίζει τη συνοχή της περιφέρειας και θέτει μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αφού 202.634,97 ευρώ (το 84%!) πήγαν σε σωματεία της Κέρκυρας, σε εκδηλώσεις που έγιναν στο νησί. 23.881 ευρώ (το 10%) πήγαν σε σωματεία και εκδηλώσεις της Λευκάδας.

»Το υπόλοιπο 6%, δηλαδή 15.000 ευρώ, πήγε σε εκδήλωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αγνώστου αποτελέσματος, στην έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε σε σωματεία και εκδηλώσεις της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης και των άλλων μικρών νησιών από τους πόρους του ΕΣΠΑ που διαχειρίστηκε μόνος του ο κ. Σπύρου… Με τέτοιες πολιτικές νομοτελειακά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οδηγείται στην αυτοδιάλυση».

Μιλώντας ο κ. Φόρτες στην «Ε» ξεκαθάρισε ότι, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία σχετικά με τις καταγγελίες του, παραθέτει τον αναλυτικό πίνακα των αποφάσεων με τις επιχορηγήσεις του κ. Σπύρου, με ημερομηνία, πρωτόκολλο, τίτλο επιχορήγησης, ποσό και φορέα-φυσικό πρόσωπο που την αιτήθηκε, όπως και τον κατάλογο των επιχορηγημένων σωματείων και εκδηλώσεων.

Και ο δήμαρχος Ζακύνθου

Τον προβληματισμό του για τις επιλεκτικές επιχορηγήσεις στο όνομα της τουριστικής προβολής με χρήματα του ΕΣΠΑ εξέφρασε στην «Ε» και ο δήμαρχος της Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης. Ο ίδιος είπε: «Με βάση τα σοβαρότατα στοιχεία που αποκαλύπτει ο κ. Φόρτες, έχουμε να κάνουμε με περίεργες επιχορηγήσεις και με την παράτυπη και παράνομη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Θα στείλω άμεσα έγγραφο για να ζητήσω εξηγήσεις από τον κ. Σπύρου».

Η απάντηση του περιφερειάρχη

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σ. Σπύρου, ερωτηθείς από την «Ε» ανέφερε ότι όλες του οι ενέργειες στο άνω θέμα είναι νόμιμες και με πλήρη διαφάνεια και πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες του κ. Φόρτε είναι υπερβολικές και αβάσιμες.

Στις 18 Ιανουαρίου 2013 ο κ. Σπύρου εξέδωσε και δελτίο Τύπου απαντώντας και εγγράφως στις καταγγελίες του περιφερειακού συμβούλου, τον οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί «να δημιουργήσει ρήξεις και αντιπαραθέσεις και να κλονίσει τις συνειδήσεις των πολιτών».

Οπως αναφέρει, «η αναφορά του κ. Φόρτε, ότι έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων της Κέρκυρας -με τον τρόπο που γίνεται-, αφήνει οσμή αμφισβήτησης αφενός για τη συνοχή της Περιφέρειάς μας και αφετέρου για διακρίσεις που γίνονται μεταξύ των νησιών μας.

»Οι δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν, κατόπιν αιτημάτων των σωματείων απ’ όποιο νησί κι αν προέρχονταν, εντάχθηκαν στις δράσεις της τουριστικής προβολής, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκδηλώσεις αυτές ενισχύουν τον τουρισμό και εμφανίζουν την πολιτιστική εικόνα των νησιών μας, με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν διαπεριφερειακό χαρακτήρα, αφορούσαν όλα τα νησιά του Ιονίου και δαπανήθηκαν 165.000 ευρώ.

»Οποιαδήποτε υπόνοια ή αναφορά ότι ως περιφερειάρχης λειτουργώ υπέρ του ενός ή του άλλου νησιού στην πράξη δεν αποδεικνύεται, καθώς όλες μου οι ενέργειες αποσκοπούν στην ισοδύναμη ανάπτυξη όλων των νησιών σε όλους τους τομείς».

Πηγή: enet

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.1.2013, Ν. Μος