Η Κυβέρνηση κλείνει τον Πολιτισμό

Θεωρώ απαράδεκτο για έναν υπουργό Πολιτισμού, να επιδεικνύει ανάλογη έλλειψη σεβασμού απέναντι σε ανθρώπους, τους οποίους υποτίθεται ότι προασπίζει το υπουργείο του.

Δεν μπορείς να πάρεις ένα ατόπημα(γιατί ήταν ένα ατόπημα οι συμπεριφορές της Επιτροπής Φιλαναγνωσίας) για να κατηγορήσεις το σύμπαν… ότι έχουν πελατειακές σχέσεις, ή ότι εκμεταλεύονται το ΕΚΕΒΙ, χωρίς να έχεις καμία συγκεκριμένη κατηγορία απέναντί τους.

Εάν για το θέμα του ΕΚΕΒΙ, ο κύριος υπουργός, επειδή είδε την αντίδραση του κόσμου, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του και να πει: «Θα δοθεί σε διαβούλευση», σημαίνει ότι έκανε μία κακή εκτίμηση την οποία προσπαθεί να τεκμηριώσει με αστοιχείωτες κατηγορίες.  Προσπαθεί αυτήν την κακή εκτίμηση και απόφαση, να την δικαιολογήσει με ατεκμηρίωτες κατηγορίες.

Μα δεν είναι δυνατόν να λες γενικώς και αορίστως, ότι όλοι όσοι πέρασαν και συναλλάχτηκαν ή διοίκησαν το ΕΚΕΒΙ, βρίσκονταν, ουσιαστικά, κατά κάποιον τρόπο εκεί μέσα, επειδή είχαν πελατειακές σχέσεις. Και μάλιστα, σε έναν Οργανισμό, ο οποίος εκ της φύσεώς του δεν είχε περιθώρια πελατειακών σχέσεων.

Το ΕΚΕΒΙ, χάρασσε μία πολιτική στο χώρο του βιβλίου. Δεν είχε άμεσες συναλλαγές, ούτε με εκδότες, ούτε με συγγραφείς. Συνεπώς, τί πελατειακές σχέσεις να είχε;

Ο υπουργός, λοιπόν, πήρε ως αφορμή μία πολύ κακή απόφαση της Επιτροπής Φιλομάθειας, για να κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Εάν η Επιτροπή αυτή, έκανε αυτό το ατόπημα(που το έκανε!) θα περίμενα από τον υπουργό να καλέσει τους αρμόδιους και να πει ότι «Η συγκεκριμένη απόφασή δεν γίνεται δεκτή» και όχι «Κλείνω το ΕΚΕΒΙ»!

Αλλά, κλείνει το ΕΚΕΒΙ, γιατί ψάχνει αφορμή να το κλείσει.

Εκείνο, το οποίο θέλω να πω, και το λέω όχι με ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση, είναι ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί πολύ σοβαρά, πως εκπροσωπείται στο χώρο του Πολιτισμού από έναν αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος έχει αυτό το επίπεδο εκτίμησης και σεβασμού απέναντι στον Πολιτισμό γενικότερα και στο βιβλίο ειδικότερα. Κι αυτό, είναι απαράδεκτο!

Και είναι απαράδεκτο και ειδικά για την συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί μία χώρα σ’ αυτή τη βαθειά κρίση που περνάει σήμερα, και μ’ αυτήν τη τρομερή ταλαιπωρία, μεταφορικά, έστω, αλλά κυριολεκτικά στην πραγματικότητα των πολιτών του, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να ενισχύσει θα ήταν ο Πολιτισμός! Αντί να κάνει αυτό, κλείνει τον Πολιτισμό!

Αντί να προσπαθήσει, ο Πολιτισμός, να γίνει ένα μέσον για να αντέξουν οι πολίτες, πάει και τον κλείνει!

Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν!-“

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24.1.2013, Στέλιος Κούλογλου tvxs